RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor-Arne Hæger Berg
Tor-Arne Hæger Berg Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Venter ennå på bombetrussel-tiltale

Sist oppdatert:
I mars lovet politet at tiltalen mot Tor-Arne Hæger Berg var «i kjømda». Fire måneder senere har ingenting skjedd.

Politiet mener det var Tor-Arne Hæger Berg som sendte bombetrusler til flyplassene Rygge og Torp, samt Color Lines Kiel-ferge i 2009, og siden desember det året har han vært under etterforskning for disse forholdene. I flere år har han ventet på at tiltalespørsmålet skulle bli avgjort.

- Det er ikke noen tvil om at denne saken skulle vært avgjort for lenge siden, sa påtaleansvarlig Elisabeth Gorgas i Østfold politidistrikt til Nettavisen 1. mars 2012.

- Ja, det har tatt en del måneder, men den er nå i kjømda. Tiltalen er ikke helt ferdig ennå, sa politiadvokaten Siri Helene Holden dengang.

- Det er like før nå

- Det er tatt ut tiltale i saken, sier påtaleansvarlig Elisabeth Gorgas i Østfold politidistrikt til Nettavisen i dag. Hun kan ikke svare på hvorfor saken ikke er sendt til tingretten for beramming.

- Det har jo noe med tid å gjøre. Man må ha tid til å gå i retten, men det må du snakke med Holden om, sier Gorgas.

Politiadvokat Siri Helene Holden sier at tiltalen som foreligger er foreløpig, og at hun nå jobber med å gjøre ferdig den endelige tiltalen.

- Jeg hadde håpet å ta den før sommeren, men det skjedde ting som gjorde at jeg ikke fikk gjort den ferdig, men det er like før nå, lover hun.

Når tiltalen er tatt ut, vil den bli oversendt tingretten for beramming.

Har ikke hørt noe
Over fire måneder senere, har ikke Hæger Berg hørt noe som helst nytt.

- Nei, jeg har ikke hørt noe som helst. Jeg var så fortvila en periode at jeg gikk ned til tingretten for å høre om de hadde fått inn saken til beramming, men de hadde ikke hørt noe. Politiet skylder på høyt arbeidspress, men dette tar kaka, sier en sliten og lei Hæger Berg til Nettavisen. Nå reiser han på ferie og håper at politiet har kommet med en tiltalebeslutning, eller henlagt saken, når han kommet tilbake.

Da Nettavisen skrev om saken i mars, var den allerede kraftig forsinket.

Kritikk
- Dette skaper mangel på respekt for politi og påtalemyndighet. Jeg tar det også for gitt at både Politidirektoratet og Riksadvokaten engasjerer seg, sa Høyres justispolitiske talsmenn, Andre Oktay Dahl, til Nettavisen.

- Når den ansvarlige i politiet sier at de ikke har hatt den fremdrift saken fortjener, så legger jeg det til grunn og forutsetter at saken blir behandlet så fort som mulig. Det er uheldig når saksbehandlingstiden blir for lang, sa statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen ved Riksadvokaten. Strafferettsadvokat John Christian Elden sa at denne typen forsinkelser er vanlig.

- Det er dessverre svært vanlig for oss å oppleve at politiet ikke følger loven, og så lenge ikke statsadvokatene eller riksadvokaten setter foten ned og pålegger politiet å følge loven, vil lite skje. Belastningen ved å være siktet i år etter år er åpenbare og ødeleggende for vanlige folk, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere