RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter fallende oljepris neste sommer

Sist oppdatert:
Oljeanalytikerne i CERA med oljenestoren Daniel Yergin i spissen forventer at oljeprisen vil holde seg over 50 dollar fatet de neste 12 månedene før den begyner å falle neste sommer
Cambridge Energy Research Associates (CERA) har stått for en av de få kontroversielle synene på oljeprisen fremover, og hevdet at oljeprisen vil falle tilbake frem til 2010. De flest andre analytikere mener derimot at den høye oljeprisen har kommet for å bli på grunn av mangel på ny produksjonskapasitet.

Nå diversifiserer CERA sitt kontroversielle syn noe, og mener at oljeprisen kan forbli over 50 dollar fatet frem til neste sommer.

- Med global produksjonskapasitet strukket til grensen og oljeetterspørsel som stiger uvanlig sterkt, forventes oljeprisen, som nå ligger nær 60 dollar fatet, ikke å moderere seg med det første, sier direktør Jim Burkhard for CERAs markedsanalyse til Dow Jones.

Burkhard sier de ser en oljepris over 50 dollar fatet det neste året, særlig hvis etterspørselsveksten forblir over trenden.

I fjor steg etterspørselen med 3,4 prosent, den største veksten på 28 år, og i år ser CERA en vekst på 2,3 prosent, mot 10 års snittet på 1,6 prosent.

CERA-analytikeren mener etterspørsel kan få en knekk dersom oljeprisen forblir over 60 dollar og nærmer seg 70 dollar fatet.

Det er neste sommer at CERA ulikt mange andre ser et tilbakefall for oljeprisen, og viser til lavere etterspørselsvekst og tilkomsten av nye produksjon fra land utenfor OPEC.

- Neste sommer kan vise å bli et potensielt vendepunkt eller en potensiell periode med svakhet, sier Burkhard.

CERA ser en økning i den globale oljeproduksjonen på 16 millioner fat pr. dag frem til 2010, som vil lede til en overproduksjon på 6 til 7,5 millioner fat. Hoveddelen av den nye produksjonen forventes å komme i form av lettolje i årene 207 og 2008.

De forventer imidlertid ingen priskollaps som følge av OPECs ønske om å holde prisene høye, og over 40 dollar fatet. De ser et gulv på rett over 40 dollar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere