*Nettavisen* Nyheter.

Venter femårsflom

Foto: NTB Scanpix

Varsler 100 millimeter nedbør og stor snøskredfare.

(Nordlys): Mandag sendte NVE ut OBS-varsel basert på de store nedbørsmengdene som kommer til å falle over Nordland og Troms. Da var OBS-varslet på gult nivå. I kveld har NVE oppgradert OBS-varslet til oransje nivå. Man forventer at vannivået i enkelte vassdrag vil kunne overstige nivået tilsvarende femårsflom i løpet av tirsdag og onsdag.

For torsdag senkes OBS-varslet til gult nivå igjen.

Opp mot 100 millimeter nedbør

Også Vervarslinga har sendt ut OBS-varsel for områdene vest for Lyngsalpene i Troms. Her forventer man at det vil komme opp mot 60 millimeter nedbør i løpet av et døgns tid. Vervarslinga advarer om at det vil føre til lokalt svært vanskelig kjøreforhold grunnet mildvær og regn, men også fordi regnet enkelte steder vil fryse til is på bakken.

I området rundt Narvik er det ventet opp mot 75 millimeter nedbør, mens det i enkelte steder i Ofoten er ventet opp mot 100 millimeter nedbør over en 24-timers periode.

- Vi forventer at det iløpet av de neste 24 timene vil falle et sted mellom 50 til 100 millimeter nedbør over stort sett hele Nordland og Troms, opplyser vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Jon Austerheim til Nordlys, og fortsetter:

- De første mengdene har allerede kommet i ettermiddag og kveld, men for Troms' del vil det aller meste komme onsdag morgen.

Stor snøskredfare i hele Nord-Norge

Videre advares det også om stor snøskredfare i stort sett hele Nordland, Troms og Finnmark på varsom.no. Onsdag er snøskredfaren satt opp fra faregrad 3 til faregrad 4 - som tilsvarer stor - i både Alta, Kåfjord, Tromsø, Balsjord, Lyngsalpene, Tamokdalen, Bardu og Narvik.

- Det er meldt stor snøskredfare hele veien fra Nordland og opp til Vest-Finnmark, sier Austerheim.

I snøskredvarslet til varsom.no heter det følgende:

«STOR SNØSKREDFARE I NORDLAND, TROMS, OG VEST-FINNMARK PÅ ONSDAG:

Tirsdag kveld ventes en rask temperaturstigning kombinert med intenst regn fram til onsdag ettermiddag. Regn påfører en rask belastning på snødekket og derfor forventes det mange naturlig utløste snøskred. Stedvis har det samlet seg mye snø og skredene kan bli store. Skredfare 4-stor i mange regioner.

Hold deg unna utløpsområder inntil synkende temperaturer stabiliserer snødekket igjen.»

Les flere saker på Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.