*Nettavisen* Nyheter.

Venter helg med ruskevær og vind

Helgen byr på ruskevær med vind og nedbør i Sør-Norge, litt av det samme i Nordland og stort sett fint vær i Troms og Finnmark.

14.02.20 07:51

OSLO (Nettavisen): Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel gjeldende fra fredag kveld for snøfokk i Sogn og Fjordane og fjellet i Sør-Norge på grunn av snøvær og sterk vind fra sør.

- Lørdag ettermiddag vil det bli roligere vær, men fra lørdag kveld vil det igjen være forhold for snøfokk, skriver meteorologene på Twitter.

Rådet er å beregne ekstra tid til transport og kjøring, sjekke status fra transportaktører og veimeldinger, bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene.

Du må regne med redusert sikt, snø som pakker seg i veibanen, kolonnekjøring og veier som kan bli stengt på kort varsel.

Klikk på bildet for å forstørre. FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel for snøfokk i Sogn og Fjordane og fjellet i Sør-Norge på grunn av snøvær og sterk vind fra sør.

FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel for snøfokk i Sogn og Fjordane og fjellet i Sør-Norge på grunn av snøvær og sterk vind fra sør. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Helg med lavtrykk og vind

Meteorologene holder øye med et lavtrykk i Nord-Atlanteren som kan bli rekordlavt. Prognosene er 915 hPa, mens den gamle rekorden er fra 10. januar 1993 og er på 914 hPa. (Lufttrykk angis i enheten pascal (Pa), mens meteorologene bruker enheten hektopascal (hPa) som gir tallverdi lik den tidligere brukte enheten millibar (mb), ifølge Store norske leksikon).

Helga i Sør-Norge preges av lavtrykk og økende vind.

- Lørdag ventes det å roe seg litt, men på kvelden blåser det opp igjen. Lørdag kveld og søndag kommer det mildere luftmasser inn, og da kan snøgrensa gå helt opp til 900-1000 meter, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Hun venter at søndag blir ganske våt med vind fra sør og sørvest, og det er Vestlandet som må ta unna det meste av dette, mens Østafjells ligger litt mer i le.

Klikk på bildet for å forstørre. ROER SEG LITT: Helga i Sør-Norge preges av lavtrykk og økende vind. Lørdag (bildet) ventes det å roe seg litt, men på kvelden blåser det opp igjen.

ROER SEG LITT: Helga i Sør-Norge preges av lavtrykk og økende vind. Lørdag (bildet) ventes det å roe seg litt, men på kvelden blåser det opp igjen. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Pause med solglimt

Neste uke fortsetter det med vind fra sørvest i Sør-Norge, opp mot stiv kuling inn mot kysten på Østlandet og sør for Stad.

- Sånn går nok første del av uka. Vinden holder seg lengst sør i Norge, men onsdag til torsdag blir det en pause hvor vinden løyer og det heller ikke ventes noe nedbør. Da kan vi få noen solglimt, sier Borander.

Klikk på bildet for å forstørre. I helgen kan det nærme seg rekordlavt trykk i Nord-Atlanteren. Den gjeldende rekorden er fra 10. januar 1993.

REKORDLAVT: I helgen kan det nærme seg rekordlavt trykk i Nord-Atlanteren. Den gjeldende rekorden er fra 10. januar 1993. Foto: (Meteorologisk institutt)

Venter nytt lavtrykk

Torsdag nærmer et nytt lavtrykk seg. Det ventes å komme inn torsdag kveld og fredag, og det kan gi mer nedbør og vind.

- Det blir en litt ruskete uke, og en ikke altfor vinterlig vinterferie for mange, om man ikke befinner seg høyt til fjells, sier meteorologen.

Skal du oppleve ordentlig vinter, er det Troms og Finnmark som utmerker seg. I starten av neste uke ventes påfyll av snø. Det kan komme både mandag, tirsdag og onsdag.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag