RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter ikke askesky etter vulkanutbrudd i natt

Skilt stenger veien som går i retning vulkanen Bardarbunga.
Skilt stenger veien som går i retning vulkanen Bardarbunga. Foto: Sigtryggur Johannsson (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Island har hevet beredskapen til høyeste nivå etter et nytt vulkanutbrudd. Men det er ikke ventet noen askesky i denne omgang.

Det islandske meteorologiske instituttet melder at utbruddet begynte like etter midnatt natt til fredag. Utbruddet startet i et område som heter Holutraun, like nord for isbreen Dynjujökull.

Det er snakk om et såkalt strømmende utbrudd og ikke et eksplosivt utbrudd, og området er ikke dekket av isbre. Faren er derfor mindre for en askesky, og hittil er askemengden «minimal», ifølge flyplassoperatøren Isavia.

Islandske myndigheter omtaler også utbruddet som lite. Klokken 2.40 natt til fredag så det ut til å ha roet seg, ifølge Islands meteorologiske institutt.

Bedre forberedt
Avinor avventer situasjonen.

- Foreløpig må vi vente og se an om det kommer en askesky, og hvordan den eventuelt oppfører seg, sier Kristian Løksa, kommunikasjonssjef for flysikring i Avinor.

Men norske og europeiske myndigheter er mye bedre forberedt på dette nå enn i 2010, forsikrer han. En askesky fra et vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajökull førte den gang til store deler av flytrafikken i Europa ble stanset i seks dager.

- Hvis det blir samme nivå som den gang, vil konsekvensene bli mye mindre for de flygende, sier Løksa.

Grunnen er at de europeiske landene nå har samordnet seg bedre, forteller han. Hvis det oppstår en askesky, vil flyselskapene bli orientert om hvor det til en hver tid er aske, slik at de kan unngå farlige områder. Samtidig er det mange flere fly i dag som tåler middels høye askekonsentrasjoner.

- Men alt avhenger selvfølgelig av hvor stort et eventuelt utbrudd blir. Større askekonsentrasjoner vil få større konsekvenser, sier Løkse til NTB.

Kode rød
Det islandske meteorologiske institutt har hevet risikonivået for flytrafikk ved vulkanen Bardarbunga til kode rød på grunn av utbruddet. Luftfartsmyndighetene har stengt luftrommet opp til 5.000 fot (1.500 meter) i områdene like nord for vulkanen, men alle flyplasser på øya holdes åpne.

Det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tiden, noe som gjør at eksperter tror at et større vulkanutbrudd kan komme snart.

Områdene nær Bardarbunga-vulkanen, som ligger under den enorme isbreen Vatnajökull, ble i forrige uke evakuert etter at det ble registrert om lag 300 jordskjelv på et døgn. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere