RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter kraftig prisfall på råvarer

Sist oppdatert:
Priser på råvarer som aluminium og kobber kan oppleve tunge prisfall de neste to årene. Det mener analytikere. Les hvorfor her
Det australske analysehuset Access Economics har utført en spørreundersøkelse blant 11 meglerhus og investeringsbanker om forventningene til råvarepriser fremover.

Av 20 metaller og mineraler som er analysert forventer analytikerne at bare ilmenitt vil stige fra i dag og frem til 2007. Årsaken til det forventede prisfallet på flere metaller og mineraler er at flere av de australske og latin-amerikanske gruveselskapene BHP Billiton, Rio Tinto and Anglo American planlegger å investere 20,9 milliarder dollar de neste årene i ny kapasitet.

Blant annet forventes det at prisen på alumina, som er det halvferdige produktet som brukes i produksjon av aluminium, vil falle med hele 49 prosent og lede fallet i mineralske og metalliske råvarer, melder Bloomberg News.

Også nikkelprisen forventes å rase. Metallet, som brukes til å lage rustfritt stål, kan falle 34,6 prosent i følge undersøkelsen.

Årsaken til prisfallet er at mens etterspørselssiden begynner å trekke seg sammen, er tilbudssiden på vei til å bygge seg kraftig opp. Kina har vært hovedårsaken til at det har vært en tilnærmet eksplosjon på råvaremarkedet, på alt fra mineraler til metaller og olje.

Men etter hvert som veksten i Kina kommer på en normal kurve, samtidig som kapasiteten bygges ut, vil prisene flate ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere