RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Members of the Free Syrian Army chant slogans against Syrian President Bashar al-Assad in Azzaz
Members of the Free Syrian Army chant slogans against Syrian President Bashar al-Assad in Azzaz Foto: STRINGER (Reuters)

Venter på det avgjørende slaget om Aleppo

Sist oppdatert:
FNs sjef for fredsbevarende operasjoner tror det avgjørende slaget om den syriske byen er like om hjørnet.

New York (NTB-AFP): Det avgjørende slaget om den syriske byen Aleppo er nå i ferd med å starte, ifølge FNs sjef for fredsbevarende operasjoner.

- Voldsspiralen fortsetter å øke, sa Hervé Ladsous etter å ha brifet sikkerhetsrådet om situasjonen torsdag.

- Oppmerksomheten var for to uker siden rettet mot Damaskus. Nå er den rettet mot Aleppo der vi har grunn til å tro at det avgjørende slaget er i ferd med å settes i gang, legger han til.

Melder om sammenstøt

Aktivister melder fredag om tunge sammenstøt i flere områder i Aleppo i morgentimene fredag.

Ifølge Ladsous har FN-observatørene til nå ikke sett at opprørerne ennå har tatt i bruk stridsvognene og de andre tunge våpnene de har fått tilgang til.

- Men vi vet de har stridsvogner og pansret kjøretøy.

Syriske styrker drepte minst 50 personer under kamper med opprørssoldater i byen Hama torsdag, hevder innbyggere og aktivister i byen.

Torsdag ble det kjent at FNs spesialutsending til Syria, Kofi Annan, trekker seg som følge av interne stridigheter og det han kaller «pekefingerpolitikk» i FN.

Det snart halvannet år lange opprøret, som nå blir karakterisert som en ren borgerkrig, har så langt krevd minst 20.000 menneskeliv, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Bekymret for barna i Syria

UNICEF Norge mener situasjonen for barna i Syria er helt uakseptabel og volden må stanses umiddelbart.

- Alle partene i konflikten har ansvar for å beskytte barna. De som likevel er rammet må umiddelbart få tilgang til medisinsk behandling og humanitær hjelp. Vi ber syriske myndigheter om å slippe til de som kan hjelpe ofrene, og at disse beskyttes fra angrep, sier fungerende kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, Anne Britt Horn Hanssen ifølge en pressemelding.

Tross den vanskelige sikkerhetssituasjonen i Syria har UNICEF i juli klart å få ut hjelp til 94.000 mennesker. 90 prosent av disse er barn og unge.

- Mer enn halvparten av flyktningene er barn og unge. Disse barna har sett og opplevd grusomheter som barn aldri skal måtte oppleve. UNICEF har skalert opp sine programmer i Syrias naboland for å hjelpe de mange flyktningene som kommer over grensen. I tillegg til å dekke grunnleggende behov som vann og sanitære forhold, bistår vi med skoleutstyr, telt, trygge lekeområder for barna og personer barna kan snakke med om opplevelsene sine, sier kommunikasjonssjefen i UNICEF Norge.

UNICEF ber det internasjonale samfunnet om 113 millioner kroner til hjelpearbeidet i selve Syria, og arbeidet med den økende flyktningmengden i landene rundt. UNICEF Norge oppfordrer det norske samfunnet til å støtte arbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere