*Nettavisen* Nyheter.

Venter på nærbilde av kometen

Foto: Anonymous (Ap)

NASAs romsonde skal forsøke å få nærbilder av kometen som ble bombet i 2005.

15.02.11 12:31

- Hvor stort er hullet som ble laget i 2005? Er det på størrelse med en bil, med Ullevål stadion eller hva? Det vet vi ikke, men det vil vi fryktelig gjerne vite.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, som er tilknyttet naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo, snakker entusiastisk om kometen Tempel 1 - som natt til tirsdag norsk tid skal tas nærmere i øyensyn av romsonden Stardust-NExt.

På 200 kilometers avstand
Sonden vil passere kometen med en fart på 40.000 kilometer i timen på bare 200 kilometers avstand.

Bildene den forhåpentligvis rekker å ta er ventet ned til jorden i løpet av noen minutter og NASA vil presentere dem på en pressekonferanse tirsdag formiddag norsk tid.

Håper å studere krater
Det spennende er om NASA har beregnet kometens bane riktig og klarer å få bilder av krateret som en 370 kilo tung del av romsonde Deep Impact laget på kometen 4. juli i i 2005.

- Den pressekonferansen skal jeg følge med på, sier Røed Ødegaard, som beskriver nærpasseringen som et høydepunkt i en av de mest spektakulære og dramatiske forskningsprosjektene som har funnet sted i rommet.

Han mener kometer er blant de mest interessante objektene i solsystemet fordi de er rester av det som skjedde da solsystemet ble til for milliarder av år siden. Langt utenfor de ytterste planetene kretser de små isklodene, typisk noen få kilometer store og med et innhold av is, støv, snø, frosne gasser og stein. Her finnes det også aminosyrer og vann, stoffene som ga grunnlag for livet på jorden.

Noen ganger kommer disse «snøballene» susende innover mot solvarmen. Stråling og partikler fra sola blåser stoffet utover, og vi får komethalen.

- Kometer inneholder urstoff fra den gangen solsystemet ble til, og vi vil denne gangen få et fascinerende innblikk i kometens liv og sammensetning, sier Røed Ødegaard, som håper det blir bilder som kan fortelle noe om hva som finnes inne i kometkjernen.

Deep Impact-operasjonen i 2005 ga et sammenstøt, men ingen bilder etter kollisjonen.

Omdirigert
Nå er det NASA-sonden Stardust, som tok detaljerte bilder av en komet med navn Wild 2 i 2004, som er omdirigert mot Tempel 1 og klokka 04.37 tirsdag forhåpentligvis gjennomfører sitt vellykkede stevnemøte. For amerikanerne skjer det passende nok på Valentines-dagen.

- Når passeringen skjer i høy fart på 200 kilometers hold, det er ikke fare for at sonden og kometen vil kollidere?

- Nei, jeg tror de har regnet ekstremt nøye på det, men det er vanskelig å beregne kometens rotasjon, så vi kan ikke være helt sikre på at krateret vender mot sonden når den passerer, sier Røed Ødeaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag