RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter rateløft

Sist oppdatert:
Aktørene i futuresmarkedet for tankskip har hatt en økende tro på rateløft i fjerde kvartal de siste uken, men spotoppgangen har ikke smittet over i samme grad som under bonanzaen i fjor høst
Stor tankmarkedet har vist tegn til bedring utover i september, og dette smitter også over på prisingen av futureskontrakten for de siste månedene av året. Det viser en sammenstilling iMarkedet har gjort på de viktigste stortankrutene som omsettes på shippingbørsen Imarex.

Spotmarkedet har spesielt den siste uken vist klar tegn til bedring i det markedet er på vei inn i en strammere periode med sesongmessig økt etterspørsel. Ved utgangen av august lå spotraten for VLCC'er fra den Arabiske Gulf til Japan på 21.600 dollar dagen, mens ratene mandag var rett over 40.000 dollar dagen.

Utslagene er langt mindre i futuresmarkedet, men utviklingen er opp. Oktober-kontrakten for samme strekning endte i går kveld på dollar pr. dag på timecharterbasis, mot 51.400 dollar dagen ved inngangen til september.

Fjerde kvartalskontrakten har siden inngangen til september steget fra 60.000 dollar dagen til 65.000 dollar ved handelsslutt i går.

Npr det gjelder den andre VLCC-strening som handles på Imarex, Vest-Afrika til US Gulf, så har spotratene steget 20.000 dollar dagen til 50.500 dollar i løpet av de tre første ukene av september. Fjerde kvartalskontrakten har i samme periode beveget seg opp fra 71.500 til 77.200.

Aktørene i futuresmarkedet har ikke overført den økte optimismen til neste års kontrakter. Stadige nedjusteringer av oljeetterspørselen fra de viktige analysekildene på oljemarkedet, som OPEC, IEA og EIA kan være noe av forklaringen.

Futureskontrakten for Gulfen til Japan for neste år indikerer nå snittrater på 40.800 dollar pr. dag på t/c-basis, som er ned fra 42.200 som var nivået ved inngangen til september. Mens fjerde kvartal i år nå prises til 65.000 dollar dagen, så indikerer markedet 46.400 for samme periode neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere