OSLO (Nettavisen): - Et spennende system, sier meteorolog Stig Arild Fagerli i StormGeo til Nettavisen om værutsiktene framover. Spenningen knytter seg spesielt til lavtrykket som kommer mot oss fra havet og treffer kalde luftmasser i innlandet. Da kan mye skje i luftmassene, og det er ikke plankekjøring å forutsi nedbørsmengder og temperaturer.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

- Planlegger for snø
Men meteorologene i Bergen går langt i å love et snødekke over store deler av Sør-Norge i løpet av helgen.

- Det er planen, ja, det skal være et hvitt dekke når vi går ut av helgen, ler Fagerli, vel vitende om fagets begrensninger.

Fagerli forteller at fredag og lørdag blir temmelig lik for Sør-Norge. Unntaket er midt på dagen på Vestlandet, da det kommer et lavtrykk inn fra nordvest, vinden øker fra sørlig retning og temperaturen stiger. Nedbøren kommer utover ettermiddagen og kvelden.

- Det som begynner som snø går kanskje over til regn og blir til snø igjen, sier meteorologen.

Annonse: Bytt til strømavtalen som er billigst på Konkurransetilsynets liste

Lavtrykk som går sørover
Lavtrykket vi her snakker om går videre sørover søndag morgen, og nedbøren vil også nå ned mot Agder og videre inn mot Østlandet. Og det er her det varsles snø både høyt og lavt.

- Nedbøren vil hovedsaklig komme som snø, selv om deler av den kan komme som regn ute ved kysten. Vi klarer ikke å være 100 prosent sikre på dette. Det er noe mildere luft inne i bildet, men vi tror ikke den er mild nok. Så vi tror søndag vil være preget av snø, helt sikkert i indre og høyereliggende strøk i Sør-Norge og trolig også helt ut mot kysten i Agder-fylkene og Telemark, sier Fagerli.

Mer enn et dryss
Det blir mer enn et dryss, og i tillegg kan vind opp i stiv kuling gjøre det ruskete og trolig krevende på veiene.

- Det kan bli utfordrende i trafikken, ja, men snøen lyser jo opp og gir en god stemning, og kanskje holder det helt til jul. Vi har iallfall ingen prognoser nå som tilsier at snøen forsvinner med det første. Det blir kaldere, og det ser ut til å holde seg.

Ser vi på værutsiktene for helgen lenger nord, får Sunnmøre og Møre og Romsdal stigende temperaturer som følge av dette lavtrykket og kortere perioder med nedbør. I Trøndelag vil det holde seg tørt, og temperaturen vil stige litt, men ikke mye, tror meteorologene.

- Situasjonen videre nordover er egentlig temmelig lik fra dag til dag. Det er sørøstlig vind, og det betyr at det skyer til langs kysten med nedbør i form av regn og snø. Men det er ikke noe kraftig værsystem på gang her. Indre strøk av vidda får nedbør i form av snø, ellers er det snakk om skiftende skydekke, sier Fagerli.

Snøvær rammer flytrafikk
Ute i Europa førte kraftig snøvær og sterk vind til at over 100 flyginger ble innstilt fra Amsterdams internasjonale flyplass fredag. Også i Brussel ble det meldt om problemer, melder NTB.

Etter en natt med snøstorm ventet nederlandske meteorologer ytterligere 10-15 centimeter snø fredag. Dermed ble flyginger til byer i Storbritannia, Frankrike, Danmark og Tsjekkia innstilt. Mange andre flyavganger ble forsinket på grunn av det dårlige været.

Også tog- og busstrafikken i byen opplevde forsinkelser, men ikke så store som fryktet på forhånd.

Her kan du gå og stå på ski

Norske skianlegg har nytt godt av det kalde været og har produsert store mengder med kunstsnø. Det gir et godt grunnlag før vinteren kommer for fullt.

- Nå er alpinsesongen i gang for alvor, sier Skiinfo-redaktør Torkel Karoliussen ifølge en pressemelding. I bakkene ligger det enorme hvite hauger med snø, store som hus, og nå er de godt i gang med å dose den ut og preparere løypene.

Se mer informasjon på skiinfo.no

Kvitfjell vil ha totalt 17 kilometer bakker åpne til helgen, og Hafjell åpner Mosetertoppen. I Trysil sesongåpner Høgekspressen og løype 75 og 78, og i Hovden åpner ToppNos med 4-seteren. Nesbyen er også blant de som tilbyr mye nytt terreng denne helgen, sammen med Kongsberg Skisenter, som åpner helt til topps med stolheisen og store utvidelser i løype- og terrengparktilbudet.

Også Skiforeningen ser helgen lyst i møte og rapporterer at over 360 kilometer med preparerte skiløyper fra Dokka og Eidsvoll i nord og Drøbak i sør. Snøproduksjonen går for fullt, og alle Skiforeningens skileikområder rundt Oslo er nå snølagt.

- Selv om snølaget er tynt mange steder skal du ikke så langt av gårde før du kan få en fin skitur, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff, ifølge en pressemelding.

Sjekk føreforholdene på Skiforeningens nettside her

Annonse: Bytt til strømavtalen som er billigst på Konkurransetilsynets liste