RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter stor aktivtet på norsk sokkel

Sist oppdatert:
Olje- og energidepartementet venter fortsatt høy aktivitet op norsk sokkel de neste årene, og ser investeringer på 300 milliarder kroner frem til og med 2008
Det går frem av en pressemelding sendt ut i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Departementet forventer i år at det bli investert hele 71 milliarder kroner på den norske kontinental sokkelen i gass- og oljeaktiviteter. Det er en økning på over 10 prosent i forhold til 2003. Investeringsanslaget omfatter ikke investeringer i letevirksomhet.

- Det høye investeringsnivået skyldes i stor grad at Ormen Lange-feltet, som ble godkjent av Stortinget i vår, starter opp investeringene for fullt inneværende år. Snøhvit- og Kristinfeltene, som begge er under utbygging, er også store bidragsytere til det høye investeringsnivået, melder departementet.

Det høye nivået er ventet å holde seg de neste årene, og for perioden 2004-2008 ser OED investeringer på 300 milliarder kroner på sokkelen.

I forhold til nasjonalbudsjettet for 2004 innebærer anslagene en nedjustering for inneværende år, mens det for den neste tiårsperioden (2004 – 2013) er en samlet økning på over 70 milliarder (2004 kroner).

Venter høyere oljepris

I revidert nasjonalbudsjett legges til grunn en oljepris på 200 kroner/fat inneværende år og 180 kroner/fat for neste år. I forhold til Nasjonalbudsjettet for 2004 er dette en oppjustering på 30 kroner både inneværende og neste år.

Oljeproduksjonen (inkludert NGL) for inneværende år er anslått til om lag 3,2 millioner fat per dag. Dette er omtrent det samme som i fjor. Produksjonen er forventet å ligge på årets nivå de nærmeste årene, for deretter gradvis å avta.

Gassalget i 2004 er anslått til om lag 75 milliarder standardkubikkmeter (Sm3). I 2003 var salget 73,4 mrd. Sm3.. Gassalget er forventet å øke framover til et langsiktig nivå på 120 mrd. Sm3 fra 2010. Dette er en oppjustering av det langsiktige gassalgsvolumet med 10 mrd. Sm3/år fra forrige prognose.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere