RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter svakere boligprisvekst

Sist oppdatert:
Kjetil Houg, sjeføkonom i Alfred Berg, forventer at det begynner å lønne seg å leie fremfor å eie bolig. Lavere prisvekst har skylden. Les mer her
Når renten går opp forventes det at den kraftige veksten i boligprisene vil avta. Det gjør det mindre lønnsomt å kjøpe bolig.

Beregninger foretatt av Alfred Bergs sjeføkonom, Kjetil Houg, viser at dersom et boligkjøp skal en positiv nåverdi med en rente på seks prosent boligprisene stige med 8,2 prosent årlig i 30 år.

Dersom det skal være mer lønnsomt å leie fremfor å eie må den årlige prisveksten være på 5,5 prosent, viser alternativberegninger sjeføkonomen har gjort. Dette skriver Finansavisen.

- Siden 1968 har gjennomsnittlig boligprisvekst vært på 8 prosent nominelt og 2 prosent reelt. Og positiv realprisvekst kan man begrunne med at standarden bedres og at byggekostnadene økes, uttaler Houg som fortsetter:

- Det er gode argumenter for svakere boligprisvekst fremover, særlig om vår antagelse om snarlig renteøkning slår til. Da vil gapet mellom boligpriser og leiekostnader sannsynligvis lukkes av økte leier og lavere boligprisvekst, sier Houg til Finansavisen.

Men han har ikke tro på noe krakk i boligmarkedet.

- Nei, fallende etterspørsel og økt tilbud vil slå ut i lavere omsetning heller enn i lavere priser så lenge det ikke er store finansielle ustabiliteter i banksektoren og husholdningene, sier Houg til Finansavisen.

Det eneste som kan skape problemer er dersom det kommer overraskende skatteøkninger.

Houg tror at dersom renten stiger til tre prosent i år, og fire til neste år, vil det bety at boligprisveksten faller til 7 prosent i år og 2,3 prosent til neste år. – Det er en realvekst på nær 0, sier Houg til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere