RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter svakere euro-vekst

Sist oppdatert:
Ekspertene forventer svakere vekst i de 12 nasjonene som deler euroen i fjerde kvartal. Sjekk hvordan forventningene er til dagens europeiske nøkkeltall her:
I dag kommer BNP-tallene for eurosonen, og verdien av alle tjenester og varer produsert i fjerde kvartal ventes å ha steget med 0,3 prosent. Dette er en nedgang fra tredje kvartal, da BNP-veksten var på 0,6 prosent.

Forventningene til dagens nøkkeltall er innhentet av Bloomberg News, som har sammenstilt estimatene til 43 eksperter. Fasit kommer tirsdag formiddag.

Konsumentenes forbruk, noe som står for rundt halvparten av eurosonens økonomi, har blitt holdt tilbake av at store selskap som Simens har kuttet i arbeidsstokken, samtidig som energiprisene har steget. Spørsmålet er om vekst i eksport og investeringer vil bidra til å skape økonomisk vekst.

Men selv om veksten vil svekkes er det ikke mye tegn til at den europeiske sentralbanken vil presse på rentebremsen. Vekstforventingene til 2006 er fremdeles sterke, det mener en analytiker Bloomberg News har intervjuet.

- Veksten vil klart være svakere i fjerde kvartal. Men den europeiske sentralbanken vil kalle det eksepsjonelt og si at veksten vil akselerere. Banken vil øke renten i mars og kanskje noe etter, sier Christoph Weil, økonom ved Commerzbank i Frankfurt til Bloomberg News.

Europakommisjonen legger i sine analyser til grunn en vekst på 1,9 prosent i 2006 og til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere