RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter svært kraftig Nordlys torsdag morgen

Oslo (NTB): Et kraftig utbrudd på sola natt til onsdag ventes å utløse en geomagnetisk storm som kan føre til kraftige nordlys i Sør-Norge og forstyrrelser i radiokommunikasjonen.

En solflekk så stor at den med riktige solformørkelsesbriller på, kan ses med det blotte øyet, har de siste dagene forårsaket en rekke eksplosjoner, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Ødegaard forteller at enorme skyer med elektrisk ladet gass er slynget ut i rommet og traff jorden onsdag. Et mye sterkere utbrudd, et såkalt X5, fant imidlertid sted klokka 1.28 natt til onsdag.

- Skyen fra dette smellet ventes å treffe jorden torsdag 8. mars rundt klokka 7.25 norsk tid og kan utløse en kraftig til svært kraftig geomagnetisk storm, muligens på ekstremt nivå. Dette innebærer forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kraftige nordlys svært langt mot sør, inkludert Sør-Norge, sier Ødegaard.

Han forteller at utbruddet er så kraftig at det også er fare for forstyrrelser i radiokommunikasjon og systemer for satellittnavigering.

- Satellitter kan bli påvirket og det er en viss fare for at strømnettet kan få forstyrrelser enkelte steder på nordlige bredder. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere