*Nettavisen* Nyheter.

Venter to valgomganger i finsk presidentvalg

Helsingfors (NTB-TT): Konservative Sauli Niinistö er den store favoritten når finnene skal velge ny president etter Tarja Halonen. Men valget avgjøres trolig først i andre runde.

Kampen om å bli Finlands neste president står mellom seks menn og to kvinner. De to kvinnelige kandidatene, Svenska Folkpartiets Eva Biaudet og Kristdemokraternas Sari Essayah, levnes små sjanser, så etter tolv år med Halonen ved makten ligger søndagens valg an til å bli det nyhetsbyrået TT kaller et «gubbrace».

Det store spørsmålet i innspurten av valgkampen har vært hvilke to kandidater som kommer til å møtes i en andre runde, for ingen ventes å få de 50 prosentene som er nødvendige for å vinne i første omgang.

Tidligere finansminister Sauli Niinistö har vært storfavoritt og har fortsatt en oppslutning på rundt 30 prosent, men det knytter seg spenning til hvem han møter i andre runde 5. februar.

Ifølge TT kan det blir De grönas kandidat Pekka Haavisto som går videre. Han kniver om andreplassen med Centerns Paavo Väyrynen.

Finske presidenter velges for perioder på seks år og kan bare gjenvelges én gang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.