Gå til sidens hovedinnhold

Ventetiden en utfordring for de pårørende

Det går mot en vanskelig helg for gislenes familier og andre berørte. De venter fortsatt på informasjon om hva som har skjedd med deres kjære under gisselaksjonen i Algerie.

En nordmann kom til rette fredag, men fortsatt er åtte savnet. Fem av gislene kom hjem med fly fredag kveld, fire av dem nordmenn og en canadier.

– Situasjonen er svært, svært alvorlig, alle har opplevd ekstreme påkjenninger, understreket konserndirektør Lars Christian Bacher i Statoil på en pressekonferanse fredag kveld.

Bacher ønsket ikke å fortelle hva de som er i sikkerhet har fortalt.

– Det er en del informasjon som det er viktigst at de pårørende og myndighetene får høre før det når ut til pressen, sa han.

Vanskelig helg
– Vi går inn i en helg der vi som nasjon må forberede oss på dårlig nytt, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under den TV-sendte pressekonferansen fredag kveld.

– Vi vet at mange ble drept torsdag, både terrorister og gisler. De er ikke identifisert, og det arbeidet kan ta tid. Derfor kan vi ikke si med sikkerhet om det er nordmenn blant de drepte eller ikke. Samtidig kan det være nordmenn blant de gislene som fortsatt befinner seg på anlegget, utdypet Stoltenberg.

Men han understreket også at det fortsatt er håp. Han omtalte nyheten som kom fredag morgen om at ytterligere en nordmann er i live og i sikkerhet som «et håpets budskap».

– Dette gir oss kraft og ny motivasjon til å gjøre alt som står i menneskelig makt for å redde de åtte vi fortsatt ikke har oversikt over. Vi skal dele håpet om at flere familier får gode nyheter fra Algerie, sa han.

I en samtale med Algeries statsminister en time før pressekonferansen, ble det bekreftet at det fortsatt pågår en militær aksjon inne på gassanlegget i In Aménas.

– Vi har informasjon om at det fremdeles er gisler på anlegget, men vi vet ikke om noen av disse er nordmenn, sa Stoltenberg.

Møtte pårørende
Helseminister Jonas Gahr Støre hadde et to timer langt møte med de pårørende i Bergen fredag ettermiddag.

– I en situasjon som er uavklart, langt unna og området er stort og der det er satt inn krefter på å hjelpe, så må vi se på tiden som en mulighet, sa Støre og la til:

– Det er ofte vanskelig når tiden går og vi ikke har svar. Da blir belastningen større, men det behøver ikke være negativt at tiden går.

Støre ville ikke gå inn på hva de pårørende sa under møtet eller hvem han møtte på senteret.

Fly til Alger
Et SAS-fly som er utstyrt for å gi medisinsk bistand og transportere pasienter, kom fredag til Algeries hovedstad Alger. Flyet har stått på Sicilia i påvente av å få tillatelse til å fly inn til gassanlegget ved In Aménas. Det er utstyrt med medisinsk utstyr til å behandle både traumer og gi intensivbehandling.

Et militært transportfly av typen Hercules er også stilt til disposisjon i gisselsaken. Dette flyet står foreløpig på en base på Sicilia.

Ingen nye opplysninger
Ved Statoils hovedkvarter på Forus utenfor Stavanger pågår fremdeles et intenst arbeid for å få klarhet i hvor de resterende åtte norske statoilmedarbeiderne befinner seg. Beredskapsgruppa og ledelsen i selskapet, inkludert konsernsjef Helge Lund, jobber bak lukkede dører og skjermes for pressen.

Statoil vil ikke si noe om hvem de savnede er eller hvorvidt de har vært i kontakt med noen av dem på noe tidspunkt de siste dagene. Dette av hensyn til de ansattes sikkerhet.

Sikkerhetsutvalget
Regjeringens sikkerhetsutvalg møttes fredag for å diskutere gisselsituasjonen i Algerie. Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var blant dem som var til stede på møtet. (©NTB)

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken