*Nettavisen* Nyheter.

Vepse-kø på Legevakten

Det er mange som stikker innom legevakten i disse dager. Årsaken er en hissig gulsvart liten sak.

07.08.06 12:52

Det er ikke bare vi som liker oss i det varme været - vepsen har virkelig funnet seg til rette. Det merkes på legevakten i Bergen.

Lege Christian Busch ved Bergen legevakt har alene behandlet seks pasienter med vepsestikk de fire siste dagene. Også de andre legene har hatt stikk-pasienter innom. For de fleste er et vepsestikk harmløst, men for noen kan det faktisk være dødelig.

- To pasienter har fått en ganske kraftig allergisk reaksjon, men når pasientene først har kommet hit, har reaksjonene som oftest dempet seg, sier Busch til BA.

Ekspertene mener vi må slite med vepsen en god stund ennå, selv om finværet kan se ut til å være på hell.

Slik unngår du å bli stukket:
* Stort sett er biene ganske godmodige; de stikker bare når de virkelig føler seg truet. Vift derfor ikke med armene, og gjør ingen brå bevegelser når det er bier eller veps i nærheten.

* Ha ikke fargeglade og sterkt duftende blomster i umiddelbar nærhet av uteplass eller balkong. Disse kan lett tiltrekke seg insekter.

* Av samme grunn bør du unngå å ta med blomster og frukt inn i huset ditt.

* Hold matvarene godt tildekket, både inne og utendørs.

* Vær spesielt påpasselig når du spiser søtsaker eller drikker saft eller brus! Se etter om det er veps på hver matbit du tar og hver slurk av glasset. Det kan fort komme en veps i saftglasset!

* Unngå løst flagrende og sterkt blomstret tøy. Bien kan forveksle deg med en blomst. Bruk heller klær i hvitt eller gråbeige.

* Gå aldri barføtt ute. Du kan komme til å tråkke på en veps.

* Vær ekstra oppmerksom når du anstrenger deg. Vepser blir lett tiltrukket av svette.

* Unngå å bruke sterkt parfymerte såper, spray, hårspray, solbadoljer m.v. Du kan lett bli tatt for å være en duftende blomst.

* Unngå rasteplasser hvor det ligger gamle matrester. Her kan det være mye veps. Av samme grunn bør du være forsiktig når du bruker søppeldunker og søppelsekker. Påse alltid at lokket på dunken sitter godt på, og at det ikke ligger søppel på bakken.

* Vær påpasselig med å fjerne nedfallsfrukt om høsten. Disse fruktene fungerer som rene "vepsemaneter".

* Flytt ikke på gamle trestokker, nedfallskvister eller råtne trær i vepseperioden.

KIlde:Helsenytt.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag