RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ver 100 omkom i fabrikkbrann i Bangladesh

Minst 121 personer er døde etter brannen.
Minst 121 personer er døde etter brannen. Foto: STR/AFTP Photo
Sist oppdatert:
Det er funnet 109 omkomne etter fabrikkbrannen i Bangladesh.

Overlevende forteller om total panikk og arbeidere som kastet seg ut fra vinduene for å unnslippe flammene.

Brannmannskaper kjempet i flere timer med å få slukket brannen, som startet i første etasje på en tekstilfabrikk utenfor Dhaka. Mangel på vann i området forsinket slukningsarbeidet.

Det var over 1.000 arbeidere i bygget da brannen startet, og mange av dem ble sperret inne.

Brannen spredde seg raskt Arbeiderne forteller om kaotiske tilstander da folk desperat forsøkte å komme seg ut av den brennende bygningen.

- Jeg hoppet fra et vindu i fjerde etasje og landet på taket av en annen bygning. Flere falt ut av vinduet og døde, forteller Romesa, en av arbeiderne på fabrikken, som bare vil oppgi fornavnet sitt.

Døde av kvelning
Kort tid etter brannen ble dødstallet oppgitt å være minst elleve. I morgentimene søndag lokal tid ble det kraftig oppjustert til 112, før det senere ble justert ned til 109.

- Vi har lagt de døde på en skole i nærheten. De pårørende kan snart hente sine kjære, sier distriktskommissær Yusuf Harun.

Direktør for brannvesenet, major Mahbub, opplyser at de fleste døde av kvelning i fabrikkens andre etasje.

Han forteller at brannen startet i lageret i første etasje og deretter spredde seg oppover. Arbeiderne som jobbet i de øvrige etasjene, kom seg ikke ut.

- De som ikke klarte å hoppe ut av vinduene, døde av kvelning. Fabrikken hadde tre utganger, men siden brannen startet i første etasje, kunne ikke arbeiderne bruke dem, sier Mahbud, som bare bruker ett navn.

- Et enormt tap
Årsaken til brannen er ukjent, opplyser eieren av fabrikken Tazreen, Delwar Hossain, som avviser at fabrikken var utrygg.

- Dette er et enormt tap for mine ansatte og min fabrikk. Det er første gang det brenner på noen av mine sju fabrikker, sier Hossain.

Branner forårsaket av kortslutninger er vanlig i tekstilfabrikker i Bangladesh. Brannen skjedde i industribeltet rundt den bangladeshiske hovedstaden Dhaka. Det er rundt 4.500 tekstilfabrikker i landet, og de lager klær til mange av de store kleskjedene i Vesten, deriblant H&M, Marks&Spencer, Carrefour og Wal-Mart.

Arbeidsforholdene i klesfabrikkene blir hyppig kritisert.

- Vi kjøper ikke fra denne fabrikken, påpeker Malin Björne i H&Ms presseavdeling.

Klesproduksjonen sto for 80 prosent av Bangladeshs eksportinntekter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere