Gå til sidens hovedinnhold

Verden i Maridalen

Fire engasjerte studenter arrangerer sommerleir i Maridalen for barna på Vogts gate og Brenneriveien asylmottak. Nå håper de også barn fra Oslo vil delta.

Maridalen: En uke i juli holdes leiren for barn i barneskolealder. Basen er Maridalen skole, og planen er å ha det gøy. Allerede har mellom ti og femten barn fra de to asylmottakene meldt seg på. Barna kommer i hovedsak fra Midtøsten og Afrika.
- Tallet varierer stadig. Noen har blitt sendt ut av landet, og det kan bli flere. Derfor må vi ha en litt fleksibel påmelding, forteller Elin Berstad Mortensen (21). Hun er en av fire initiativtakere fra gruppen "Verden i Oslo".
Leiren er en del av flere leire kalt "Verden i Norge". Disse hører til innunder den internasjonale organisasjonen CISV Childrens International Summer Villages. Rundt halvparten av barna som inviteres til leir kommer fra asylmottak, og den andre halvparten fra lokalsamfunnet rundt.
- Vi håper med dette å bidra til å knytte vennskapsbånd og legge grunnlag for en vellykket integreringsprossess. Forhåpentligvis får jo barna fra mottakene bli i landet.

Mye moro

Fra 2. til 7. juli skal 40 barn leke seg mellom klokken 09.30 og 16.15.
- Det går ikke så ofte buss inn til Maridalen, så vi må tilpasse dagen etter avgangene. Vi er utrolig glade for at vi får være på Maridalen skole. Det er helt fantastisk der inne. Det er som å komme ut på landet.
Dagene skal fylles med lek, turer og andre uteaktiviteter. Barna deles inn i grupper etter alder og interesser og alle får prosjekter de skal utføre i løpet av uken.
- Alle gruppene skal levere et sluttprodukt. Disse vil vises under kulturfestivalen, som er avslutningen på leiren, forteller Mortensen.
"Verden i Oslo" har som mål å gi barna en annen hverdag enn den de har på mottakene.
- Disse barna har veldig få tilbud. Røde Kors har jo mange frivillige som bidrar med leksehjelp og lignende, men det er også det. Foreldrene ved mottakene er veldig glade for at vi kan tilby dette til barna deres. Og vi skal sørge for at de får en uke med masse moro, smiler hun.

Trenger flere ledere

Hvis firkløveret får det som de vil, fylles alle plassene opp. Og de jobber også med rekruttering av ti ledere til leiren.
- Vi søker frivillige over 20 år som vil bruke en uke av sommerferien sin på dette. Det er ikke lønnet, men det blir en veldig fin opplevelse og man får jo en attest på at man har vært med på prosjektet.
Lederne skal være med å legge aktivitetsplan for alle dagene, aktivisere og passe på barna.
- Vi trenger kreative, ansvarlige og engasjerte folk som liker å jobbe med barn.

Langsiktige mål

Selv har hun vært med i "Verden i Oslo" siden i høst. Det er et verv som gis videre etter et år.
- Jeg ble rekruttert av noen fra "Verden i Asker" på Blindern. Jeg syntes det virket veldig spennende og hadde lyst til å bruke tid på dette. Til nå har jeg møtt utrolig mange spennende mennesker, både på mottakene og blant de andre lederne.
Hun er ikke fremmed for å bli med til neste år også.
- Vi håper jo at dette prosjektet vil utvide seg utover den ene uken i sommer. Forhåpentligvis får vi satt i gang med faste aktivitetstilbud en gang i uka hele året. Der er også de andre barna fra sommerleiren invitert. Slik kan de holde kontakten og kanskje møtes igjen på neste års leir.
Ønsker du mer informasjon om "Verden i Oslo", se www.cisv.no/om/vin.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin