*Nettavisen* Nyheter.

Verdens aidsdag 1. desember

Tema for Verdens aidsdag 2004 er «Kvinner jenter, hiv & aids».

Det viser seg at kvinner og unge jenter rammes stadig tyngre av hivepidemien på verdensbasis. Ved utgangen av 2003 var 48 prosent av verdens hivsmittede kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bruker jomfruer for å helbrede seg selv
Unge jenter i Afrika får oppmerksomhet på verdens aidsdag. Det finnes rapporter som viser at jenter som ennå ikke har hatt sex, utsettes for smitterisiko, fordi menn i enkelte kulturer tror de kan bli kvitt sin egen sykdom (hiv/aids) ved å ha sex med jomfruer.

Straffes om de krever bruk av kondom
Prostituerte kvinner, bl.a. i Bangladesh, opplyser at de blir utsatt for vold dersom de ber kundene sine bruke kondom. Dessverre har kvinner i fattigere deler av verden mindre mulighet til å beskytte seg mot kjønnssykdommer og hiv/aids.

Kvinner har lav posisjon i deler av verden
Mye av grunnen skyldes kvinners stilling i samfunnet, som dessverre er vanskelig å snu på kort tid. Bedre utdanning og mulighet til å arve og eie jord for kvinner er noe som vil kunne hjelpe kvinner til å få en sterkere posisjon i de ulike samfunnene, og derfor bedre kvinnenes stilling i de ulike samfunnene. Slik kan de også bli lettere respektert og stille krav, også i forhold til seksualitet og beskyttelse mot kjønnssykdommer, forteller Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Medisin mot hiv/aids
Det forskes mye for å finne fram til medisiner som kan forebygge eller 'ta bort' hiv og aids. Noe som kalles 'mikrobicider' kan på sikt være en løsning for mange kvinner. - Mikrobicider er kjemiske stoffer som dreper hiv eller hindrer viruset å bli tatt opp i kroppen gjennom slimhinnene i vagina.

Mikrobicider hindrer ikke graviditet og er enkelt å administrere for kvinnene selv. Men ennå er utvikling av effektive mikrobicider på forskningsstadiet og det vil sannsynligvis ta år før det kan tilbys verdens kvinner, opplyser Nasjonalt folkehelseinstitutt videre.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Les mer på ung.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.