RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens aidsdag 1. desember

Tema for Verdens aidsdag 2004 er «Kvinner jenter, hiv & aids».

Det viser seg at kvinner og unge jenter rammes stadig tyngre av hivepidemien på verdensbasis. Ved utgangen av 2003 var 48 prosent av verdens hivsmittede kvinner.

Bruker jomfruer for å helbrede seg selv
Unge jenter i Afrika får oppmerksomhet på verdens aidsdag. Det finnes rapporter som viser at jenter som ennå ikke har hatt sex, utsettes for smitterisiko, fordi menn i enkelte kulturer tror de kan bli kvitt sin egen sykdom (hiv/aids) ved å ha sex med jomfruer.

Straffes om de krever bruk av kondom
Prostituerte kvinner, bl.a. i Bangladesh, opplyser at de blir utsatt for vold dersom de ber kundene sine bruke kondom. Dessverre har kvinner i fattigere deler av verden mindre mulighet til å beskytte seg mot kjønnssykdommer og hiv/aids.

Kvinner har lav posisjon i deler av verden
Mye av grunnen skyldes kvinners stilling i samfunnet, som dessverre er vanskelig å snu på kort tid. Bedre utdanning og mulighet til å arve og eie jord for kvinner er noe som vil kunne hjelpe kvinner til å få en sterkere posisjon i de ulike samfunnene, og derfor bedre kvinnenes stilling i de ulike samfunnene. Slik kan de også bli lettere respektert og stille krav, også i forhold til seksualitet og beskyttelse mot kjønnssykdommer, forteller Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Medisin mot hiv/aids
Det forskes mye for å finne fram til medisiner som kan forebygge eller 'ta bort' hiv og aids. Noe som kalles 'mikrobicider' kan på sikt være en løsning for mange kvinner. - Mikrobicider er kjemiske stoffer som dreper hiv eller hindrer viruset å bli tatt opp i kroppen gjennom slimhinnene i vagina.

Mikrobicider hindrer ikke graviditet og er enkelt å administrere for kvinnene selv. Men ennå er utvikling av effektive mikrobicider på forskningsstadiet og det vil sannsynligvis ta år før det kan tilbys verdens kvinner, opplyser Nasjonalt folkehelseinstitutt videre.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Les mer på ung.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere