RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste fiskekaker

Av sommerens fangst lager du verdens beste fiskekaker, saftige og fulle av smak.

(SIDE2): Fremgangsmåten er i bunn og grunn den samme. Ved å bruke forskjellige fiskeslag, krydder og andre smaker kan du lage fiskekaker med din personlige vri.

Ikke frossenfisk
Utgangspunktet er finmalt eller grovkvernet fiskekjøtt. Bruk kun fersk fisk, ikke fisk som har vært en tur i fryseren. Der mister den mye av bindevevet, og farsen blir vassen og skiller seg når du begynner å kverne den.

En god start
I en enkel grunnoppskrift bruker du en halv kilo skinn- og beinfri hysefilet. Til fiskekaker skal ingrediensene være iskalde når du begynner, både fiskefileter og melken du skal spe med. Skjær filetene opp i strimler, og kjør den i matkvernen sammen med én teskje salt.

Når du har fått en fast masse, lar du maskinen gå, mens du sper med tre desiliter melk. Tilsett en halv teskje pepper og én spiseskje potetmel. Hvis du vil krydre litt ekstra, kan du for eksempel ha i muskatblomme.

Dypp fingrene
Før du begynner å forme kakene er det lurt å dyppe fingrene i vann, da fester de seg ikke så lett til hendene dine. Du kan også bruke engangshansker. Når kakene er ferdige, steker du dem i stekepannen med litt smør, tre–fire minutter på hver side. Ikke bruk for sterk varme.

Mager fisk
Magre fiskeslag har god bindeevne, og egner seg derfor best i farser. Hysen er populær til fiskekaker, men det er også mange andre fiskeslag som også kan brukes. Andre fiskeslag med god bindeevne er lyr, brosme, skjellbrosme, lange, lysing og steinbit.

Vassild, som er en type laks, har svært god bindeevne. Den kan til og med brukes etter å ha vært dypfryst. Av fiskene som lever i ferskvann er gjedde den som egner seg aller best til farse.

– Bruker du fiskeslag som lett faller fra hverandre, kan du blande i litt hyse for å gjøre farsen fastere. Da går arbeidet mye lettere, sier Ingeborg Moe, som er matfaglig konsulent ved Eksportutvalget for fisk.

Sære kaker
Moe anbefaler å bruke basisoppskriften på fiskefarse, og deretter tilsette det du liker for å sette et spennende særpreg på fiskekakene.

Bruk friske urter, og eksperimenter med krydder fra fjerne himmelstrøk.

Lekker laks
Laksen er en av de røde fiskesortene som er godt egnet i farse. Med litt vårløk, hvitløk og chili får du noen friske og velsmakende fiskekaker. Moe anbefaler også å ha i litt revet appelsin-, lime- eller sitronskall.

– I tillegg til at laksen er fin å bruke til dette, faller den godt i smak hos barn og ungdom, sier hun.

Et annet smakstips er å blande i litt røykelaks i laksefarsen. Til hvit fisk egner det seg best med grovhakkede reker.

Soya-sei
Hvis du bruker seifilet som basis, kan du tilsette litt soyasaus i farsen for å variere smaken. Bruk gjerne også litt finhakket chili og ingefær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere