*Nettavisen* Nyheter.

Verdens beste mp3-spiller?

Vi har tatt en nærmere titt på den nye iPod Touch.

23.09.08 15:00

Det er mye hype rundt iPhone, men etter at du kommer deg over den umiddelbare gudfryktige rusen av å bruke telefonen så går det etter hvert opp for en: iPhone er en fryktelig genial dings på de fleste områder, men med all mulig respekt å melde så er det en fryktelig dårlig mobiltelefon.

LES OGSÅ:13 irriterende iPhone-feil

Samtalekvaliteten er ikke spesielt imponerende, å skrive SMS-meldinger er i beste fall en lang tilvenningssak – og brukervennligheten på telefonboken er ikke Apple verdig.

Essensen av en iPhone
Og det er egentlig her iPod Touch kommer inn. Det er i bunn og grunn en iPhone uten mobilfunksjonaliteten, GPS og kamera.

Alt annet har en fått med. Vi snakker da om (selvsagt) musikkspilleren, nettleseren, WLAN-støtten, støtten for AppStore, spill, e-post og video.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mindre og mer funksjonalitet
Og så har du det enkle faktumet at den nye Touch-en er tynnere og mer elegant enn iPhone – og den nyeste varianten har også fått en liten integrert høyttaler, selv om den har blitt tynnere. Ikke det at jeg helt ser verdien av en høyttaler når mobilfunksjoanliteten er borte, men det finnes de som ønsker å spille av en smakebit av en sang for sine venner. Egne knapper for å justere volumet er nå også introdusert – som øker brukervennligheten rundt 14 hakk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er rett og slett ikke til å komme bort ifra at iPod Touch er den mest elegante mp3-spillerne på markedet, selv om det kanskje ikke er den mest praktiske. Det er ikke spilleren det er greit å ha med seg på treningsstudio eller i naturen – og vi vet alle hva som skjer hvis den faller litt for hardt i bakken, men på bussen og på gata er den et nydelig produkt. Husk at iPod Touch veier omtrent tre ganger så mye som iPod Nano.

Ingen revolusjon
Nå skal vi riktignok være ærlige å si at nyhetene på den nye iPod Touch i forhold til forgjengeren ikke er store. Har du oppgradert programvaren på den forrige utgaven, så er det i praksis ikke noe nytt å si på selve programvaren. Det er som å bruke en iPhone, og det fungerer ypperlig.

Hovedendringen er rett og slett mer lagringskapasitet, bedre batterikapasitet (nå opp til 36 timers med lyd) – og som tidligere nevnt så er den tynnere og har en integrert høyttaler. Det er altså ikke noe revolusjonerende nytt produkt, det er bare en liten facelift – og når sant skal sies trengs det ikke mer på denne spilleren. Vi har aldri vært misfornøyd med brukervennligheten på noen iPod.

Klikk på bildet for å forstørre.

God lydkvalitet
Lydkvaliteten på spilleren fremstår for øvrig betydelig bedre enn på iPod Nano, som åpenbart sliter med litt for liten forsterker. Med gode hodetelefoner på Touch er det en absolutt akseptabel lydkvalitet.

Men som alltid: De medfølgende øreproppene er kun egnet til å gjøre søppeldynga litt større. Har du ikke allerede gjort det, så invester i bedre ørepropper!

Ikke alt er gull
Men nå skal vi selvsagt være litt forsiktig med å hylle iPod Touch alt for mye opp i skyene. For selv om iPhone ikke er en utpreget god telefon, så gjør telefonfunksjonaliteten en god del gode ting med andre funksjoner. For selv om iPod Touch har e-post, så er det ikke så veldig praktisk når du ikke kan sjekke den andre steder enn du har tilgang til WLAN, og kartfunksjonaliteten uten GPS blir også litt verdiløs når du ikke har tilgang til WLAN – og når sant skal sies er det kanskje når du ikke har tilgang til WLAN du har mest lyst til å bruke nettleseren.

Så dermed sitter man i den litt merkelige situasjonen at iPhone er en bra dings, men dårlig telefon – mens iPod Touch er en genial musikkspiller, men som dings er den ikke fullverdig fordi den ikke har telefonfunksjonalitet.

Ikke utnyttet videofunksjonalitet
For øvrig bør det også nevnes at skjermen på iPod Touch er såpass stor at den faktisk fungerer til video, men Apple fortsetter å gjøre det vanskelig for brukerne ved å ikke ha støtte for utbredte filformater som DivX, XviD og WMV – og ved å sette ganske kraftige begrensninger på hva slags H. 264 og MOV-filer som faktisk kan spilles av. I praksis betyr det at de aller fleste filer du skal se på spilleren må gjennom en tidkrevende konvertering, og det gjør ikke iTunes for deg.

Og som alltid med iPoder: Vi savner FM-radio.

LES OGSÅ:Vi tester nye iPod Nano

Er til å bli glad i
Men skal vi være ærlige så betyr ikke disse negative tingene så alt for masse, for å fokusere på alt det iPod Touch ikke er blir feil. Det er langt viktigere hva den faktisk er. Og det den er er trolig verdens beste og mest elegante mp3-spiller. Du kan ikke forvente verdens beste GPS fra et produkt som koster fra 1790 kroner (og en drøy tusenlapp mer hvis du skal ha toppmodellen på 32 gigabyte) – og så får du heller bruke noen få hundrelapper ekstra på en spiller som gjør seg godt når du svetter på treningsstudioet.

Konklusjonen blir vel derfor egentlig den samme som da vi testet iPod Touch for første gang for knapt et år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Jeg har lyst til å kunne ringe med den, jeg har lyst til å være på nett mens jeg sitter på bussen og jeg vil laste ned musikk når jeg kommer på det uavhengig av om jeg er i nærheten av et trådløst nett eller ikke. [...] men er du kun ute etter en avansert mp3-spiller, kan jeg ikke komme på noe annet valg som ville vært bedre enn iPod Touch .»

Og siden den gangen har funksjonaliteten blitt utvidet med AppStore.

Tror du at iPod Touch er en komplett iPhone-erstatning uten mulighet til å sende SMS og ringe, så vil du bli skuffet, men vil du ha markedes mest sexy og kanskje beste mp3-spiller, da er dette tingen for deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.