Verdens beste mp3-spiller

Foto: (Apple)

Vi har testet Apples nyeste iPod, og kan vanskelig beskrive den på annen måte enn «fantastisk».

27.09.09 09:42

Jeg har i mange år vært litt småkjølig til Apples iPod-er. Ikke fordi de har vært dårlige, men fordi prisen har vært stiv og funksjonsmessig har de ligget bak konkurrentene. Brukervennligheten og designet har derimot alltid vært overlegen hos epleselskapet.

Men etter hvert har konkurrentene falt av en etter en, og nå er det strengt tatt ikke mange konkurrenter som er igjen på musikkspiller-markedet.

I tillegg så har Apple skjerpet seg ganske så mye.

Gjort noe bra enda bedre
Den forrige iPod Nano var jeg en stor tilhenger av, og den nyeste oppgraderingen kan jeg vanskelig si noe annet om enn at den må være markedets beste mp3-spiller.

Utseendemessig er den nesten identisk med sin forgjenger, men Apple har gitt den en noe større skjerm. Selskapet skryter også av at spilleren nå kan gjøre videoopptak (ikke stillbilder), og kvaliteten på disse opptakene er omtrent som på en helt standard mobiltelefon – og jeg sliter litt med å se helt poenget.

Mer minne
De to viktigste oppgraderingene er derimot vesentlig: For det første har spilleren fått større kapasitet. Det er nå plass til hele 16 gigabyte i den lille spilleren, og det betyr plass til mer moro.

Nå er det faktisk plass til en del film i tillegg til musikk, men når sant skal sies så er det musikk som må være fokuset, for å se på film eller TV-serie på den lille skjermen er ingen stor opplevelse.

Endelig radio
Men det er altså den siste oppgraderingen som virkelig gjør at jeg nå føler at Apple har gjort jobben sin, nemlig at den nye iPod Nano er den første med FM-radio – og heldigvis har de implementert RDS på den også.

Dette kan en selvsagt si at ikke er noen stor revolusjon, men det har samtidig vært en av de store ulempene med alle iPod-er. Riktignok har man kunnet høre på alt annet, men av og til er det faktisk veldig greit å ha tilgang til radio. For eksempel for å høre på nyheter som ikke fungerer spesielt godt som podcast.

Og det er samtidig med glede å melde at Apple har implementert radio på en glimrende måte, til tross for at det er deres første forsøk. Den søker lynraskt, og lydkvaliteten er veldig god til å være FM-radio.

Kjent iPod på alle måter
Legger vi til disse tingene til det faktum at spilleren ser veldig bra ut, er veldig liten (selv om jeg kanskje hadde foretrukket at spilleren var litt kortere og hadde litt mindre skjerm) – og har velkjent iPod-brukervennlighet – så kan det ikke bli feil.

Spilleren har for øvrig det samme stemmesystemet som iPod Shuffle, kalt VoiceOver, slik at spilleren kan lese opp hvilken sang du hører på bare ved å trykke på knappen på fjernkontrollen på hodetelefonene. Og den har introdusert pedometer for treningsentusiaster.

Og hodetelefonene blir nå i grunn det eneste jeg har å utsette på spilleren, for dem som følger med er de samme dårlige som følger med på alle iPod-er – og den medfølgende har da ikke fjernkontroll.

Men denne gangen er altså konklusjonen klar: Vil du ha en god mp3-spiller – kjøp denne!

(Og sånn for ordens skyld: Skjermen er på 2,2 tommer, med en oppløsning på 240x376 punkter. Den veier 36,4 gram, har minijack-plugg, kan spille musikk i opp til 24 timer, video i opp til 5 timer. Prisen er 1250 kroner for 8 GB, 1490 for 16 GB).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.