Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste skjermer

Foto: Magnus Blaker
Sist oppdatert:
De nye skjermene fra Sony er ikke verdens største, men trolig verdens beste.

LAS VEGAS (Nettavisen): Det har vært mye fokus på de enorme skjermene som har blitt vist frem på CES denne uken, men det færre har fått med seg er at Sony har vist frem en rekke relativt store skjermer basert på OLED-teknologi.

OLED blir av de fleste ansett som en naturlig etterfølger til LCD, og har først og fremst en enorm fordel med betydelig høyere kontraster enn det LCD kan vise til.

Fundamental forskjell
En LCD-skjerm lyser opp ved at det er ett eller flere bakgrunnslys som lyser opp hele skjermen. Dette ser vi veldig tydelig på for eksempel mobiltelefoner, hvor det er mulig å lese hva som står på skjermen, selv når bakgrunnslyset er slått av.

Fordelen med dette er at det er veldig enkelt, men ulempen er at selv områder som skal være svarte blir lyst opp. Derfor opplever du aldri en LCD-skjerm som klarer å gjengi svartfarge på en tilfredsstillende måte – det blir alltid litt grått.

Ekstrem kontrast
På en OLED-skjerm lyses derimot hvert enkelt bildepunkt opp av svært små lysdioder, og dermed blir det ikke lys på områdene som skal være svarte. Det gir både mindre strømforbruk og ikke minst langt bedre kontrast.

Kontrastforholdet på en god LCD-skjerm ligger i dag typisk på rundt 1000:1, mens en plasmaskjerm gjerne ligger på mellom 5000:1 og 10.000:1.

OLED-skjermene som Sony viste frem på CES har derimot en kontrast på hele 1.000.000:1. Det betyr at skjermene fungerer veldig bra, selv i svært lyse omgivelser.

Brukes i små skjermer
OLED-teknologi brukes allerede i en lang rekke bærbare enheter, men som regel er det snakk om skjermer på under én tomme – og gjerne med noen få farger.

11- og 27-tommers OLED-skjermene Sony viste frem hadde derimot et fargespekter som tilsvarer den amerikanske tv-standarden NTSC, og de er ikke minst betydelig større enn det vi har sett frem til nå. 27-tommeren var med 1080p HD-oppløsning, mens 11-tommeren hadde 1024 x 600.

Og selv om skjermene er blitt mye større, er de bare noen få millimeter tynne.

Imponerende – og utilgjengelig
Dette er utvilsomt de mest imponerende skjermene vi har sett på CES, og det er derfor litt trist å måtte rapportere om at disse skjermene kun er prototyper.

Sony bekrefter overfor Nettavisen at de ikke har noen umiddelbare planer om å sette disse ut i produksjon – først og fremst fordi disse skjermene i dag er ekstremt dyre å produsere.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!