*Nettavisen* Nyheter.

Verdens beste tabber

Noen tabber kan føre til at cruiseskip går på isfjell. Andre sparer menneskeliv i mange år. Her er verdens beste tabber.

02.02.05 16:36

1. Noe som vokser i kjøleskapet
I 1928 glemte Alexander Fleming bakteriekulturen Staphylococcus aureus under et mikroskop litt for lenge. Noen muggsporer landet på bakteriekulturen og begynte å vokse. Da Fleming så skulle kaste ut bakteriekulturen oppdaget han noe virkelig rart: Muggen hadde drept alle bakteriene. Etterhvert fant han ut at denne muggen var ufarlig for mennesker og han utviklet den første antibiotika. Medisinen, som du kjenner best som pencilin, har reddet millioner av menneskeliv. Bare fordi Alexander Fleming var dårlig til å rydde.

2. Røntgenmannen
Navnet vil nok avsløre ganske raskt hva hans tabbe førte til, men Wilhelm Roentgen gjorde en tabbe som førte til mer enn bare ekstra arbeid. Da han skulle sette opp en enkel lysgenerator oppdaget Roentgen et lite grønt lys i enden av rommet. Det merkelige var at lyset gikk igjennom flere objekter i rommet, deriblant papir og tre. Roentgen fortsatte å sette flere ting mellom lyset og generatoren og oppdaget til slutt at han kunne se beina i hånda hans på veggen. Roentgen hadde oppdaget røntgen. Kanskje han burde ha sett den komme?

3. En av tidenes største helter
Merk deg navnet Carl Djerassi. Hvis det er en himmel, og du er så heldig at du kommer dit bør du oppsøke ham og takke ham for tabben hans. I 1951 prøvde han å lage et steroid som skulle kurere en betennelse. I prosessen laget han ved en tabbe en kjemisk blanding som lignet på progesterone, bare sterkere. Han lekte videre med produktet og laget en pille man kunne svelge. Resultatet var ikke bare en vanlig pille, men Pillen. Den som man vanligvis setter en P-foran.

4. Hundetiss - ikke en miss
Å leke med hundetiss er kanskje ikke det man skulle tro at professorer driver med til vanlig, men to professorer ved universitetet i Strasbourg i 1889 gjorde akkurat det. I analysen av hundetissen oppdaget de at sukkerinnholdet var svært høyt, fordi det var tatt rett fra bukspyttkjertelen. De fant dermed en sammenheng mellom kjertelen og kontrollen av insulin i kroppen, og dermed hvordan man kan behandle diabetes.

5. Den virkelige Hulken
Under 2.verdenskrig brukte oppdaget man mikrobølger, noe som kanskje gjorde de allierte til vinnerne av 2.verdenskrig. Noen år etter krigen gikk Percy Spencer fordi noen sterke radiobølger og oppdaget at sjokoladen hans smeltet i lommen. Han prøvde så å legge litt upoppet popcorn foran de andre bølgene... og det poppet. Oppdagelsen førte til produksjonen av mikrobølgeovner, og selvfølgelig mikropopcorn. Som det selges 500 000 tonn av i USA hvert år.

6. Ubrukbart ganger to
Når Spencer Silver skulle lage et nytt lim for 3M i 1970 gjorde han en tabbe. Han laget noe som nesten ikke holdt papiret sammen. Man kunne faktisk ta det av og på hele tiden hvis man hengte det opp, og Spencer kastet oppfinnelsen til side. Noen år etter hadde Arthur Fry problemer med å få sine ark til å henge på veggen når han skulle synge i sitt kor. Han lånte oppfinnelsen til Silver, og i 1980 kom Post-it-lappene.

7. Ville kjøle seg ned
Roy Plunkett i Du Pont prøvde å lage et nytt kjølesystem for kjøleskap i 1938 da han laget noe han kalte tetrafluorethylene. Dessverre fant han ingen bruk for det før en franskmann ved navn Marc Gregoire brukte det for å sørge for at hans fiskesnører ikke skulle lage så mange knuter når de ble lagret. I dag brukes oppfinnelsen hans i alt fra bilbremser til microchips og raketter. Og heter Teflon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag