Verdens farligste byer

Foto: (Getty Images)

Amerikanske undersøkelser avdekker de mest kriminelle byene i verden.

05.09.10 14:00

(SIDE2:) Ifølge undersøkelser utarbeidet av Forbes, Mercer og CCSP er byene beskrevet under i toppsjiktet når det gjelder kriminalitet, vold og drap.

Uten bestemt rekkefølge følger ti av verdens desidert farligste byer.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

1. Bagdad, Irak

Bagdad var lenge hjemmet til eminente artister, poeter og intellektuelle, som nøt av byens rikdom og kultur. Nå fremstår hovedstaden i Irak som meget krigsherjet. Siden USAs invasjon i 2003 har mer enn 650,000 sivile mistet livet i landet.

2. Cape -Town, Sør-Afrika
Naturskjønne Cape Town har en mørk bakside. Byen har vært befengt med kriminalitet i årevis, og regnes for å være den farligste byen i landet. Mord, ran, voldtekt og kidnappinger er de største problemene i området, og turister er lette mål. Mordraten er 62 per 100 000 innbygger (1999).

3. New Orleans, USA
Byen har fått den belastede tittelen «USAs mordhovedstad» og har i gjennomsnitt 95 mord per 100,000 innbygger. Byen er meget fattig, og vold og vinningskriminalitet er utbredt. 29. august 2005 ble byen rammet av orkanen «Katrina», noe som førte til enorme ødeleggelser, plyndring og dødsfall.

4. Detroit, USA
Motorbyen og Eminems fødested. Byen figurerte på topp på Forbes' liste (2009) over de farligste amerikanske byene. 1,220 voldelige handlinger ble begått per 100,000 innbyggere i fjor.

5. Republikken Tsjetsjenia, Russland

En region, ikke by, men blir likevel inkludert i listen. Det er sagt at den russiske mafiaen styrer Tsjetsjenia med jernhånd, og at gangsterne utnummerer politistyrken. Rasisme og ekstremisme er også to utbredte skampletter på regionens kappe. I kjølvannet av mafiaen følger prostitusjon, narkotikaimport og kidnappinger.

6. Karachi, Pakistan
Karachi er kjernen i Sindh-provinsens forretnings- og teknologiske virksomhet, og folketallet teller i underkant av 12 millioner. Ifølge en Mercer studie er byen rangert som en av de lavest scorende destinasjoner for personlig sikkerhet på verdensbasis. I de senere år har byen opplevd gjentatte terrorangrep og selvmordsbombere.

7. Mogadishu, Somalia
Somalias hovedstad er herjet av borgerkrigen. I 2008 viste statistikk at halvparten av byens innbyggere (0,6 millioner) hadde flyktet fra det krigsrammede området. Dusinvis blir skadet hver dag som resultat av konflikten og bombingen dreper mange sivile. Siden president Siad Barre ble fratatt makten i 1991 har over en million somaliere mistet livet grunnet krig eller sult.

8. Ciudad Juarez, Mexico

Grenseby og hjem til 1,5 millioner innbyggere. I den senere tid har det vært en massiv økning av sjokkerende og brutal vold, mest grunnet de krigende narkotikakartellene som kjemper en blodig kamp for å få monopol på den lukrative smuglerruten inn til Statene. Siden januar 2007 har det vært 8,330 narkotikarelaterte mord i Mexico, hvorav nær halvparten av disse ble begått i Ciudad Juarez. Det er rapportert 130 mord per 100, 000 innbyggere. Hundrevis av unge kvinner er også forsvunnet siden tidlig nittitall, en andel senere funnet drept. Et mysterium som fortsatt er uløst.

9. Caracas, Venezuela
The Foreign Policy Magazine ga Caracas navnet verdens mordkapital ved slutten av 2008. I desember det året ble 510 mennesker myrdet. Likeledes som Ciudad Juarez har majoriteten av volden sitt utspring fra gjenger og narkotikafeider. Fattigdommen har også økt betraktelig de siste tiårene.

10. Rio de Janeiro, Brasil
Hjem til verdens største karneval og nydelige strender, er Rio samtidig også et av jordens farligste steder. Favelaer og inngjerdede palass ligger omtrent bare et steinkast unna hverandre og forskjellen mellom lutfattig og ekstremt rik fortsetter og øke. Noen år tilbake ble 8000 mord begått i løpet av 365 dager. Et lokalt narkotikakartell ved navn Piranhas er ansvarlig for en rekke bortførelser samt voldskriminalitet

Foto: Scanpix.

(Kilde: www.mercer.com, www.forbes.com, The Foreign Policy Magazine sep. 2010 edition)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag