*Nettavisen* Nyheter.

Verdens mest eksklusive flytur

Foto: Pete Souza

Frigjør bilder av historisk gjenforening på Air Force One. Se bildene.

13.12.13 15:31

Det hvite hus har frigjort en rekke private bilder av presidenten tatt om bord på presidentflyet Air Force One. Det er Det hvite hus’ offisielle fotograf Pete Souza som har tatt alle bildene.

Se bildene nederst i saken.

Bildene ble tatt på overfarten fra USA til Johannesburg i Sør-Afrika, hvor presidentparet Barack og Michelle Obama skulle delta i minnemarkeringen for Nelson Mandela.

Med seg på turen hadde Obama invitert tidligere president George W. Bush og hans kone Laura, samt tidligere førstedame Hillary Clinton, som også var presidentens tidligere utenriksminister.

Mektige passasjerer
Flyets passasjerer besto dermed av to presidenter og tre førstedamer.

Mens presidentparet Obama oppholdte seg på flyets presidentkabin, ble Bush-ekteparet plassert på den medisinske suiten og Hillary Clinton fikk tildelt seniorstabens kabin.

Bildene viser de mektige passasjerene blant annet ved spisebordet i forkant av middagsserveringen. Andre bilder viser Bush og Obama som tilsynelatende utveksler spøkefulle kommentarer.

I forkant av reisen sa talsmann i Det hvite hus, James Carney, at Obama så fram til den politiske gjenforeningen.

- Jeg tror dette er en veldig hyggelig opplevelse for presidenten og førstedamen. Og de er begge takknemlige for å ha en tidligere president og førstedame, og en tidligere utenriksminister om bord, sa Carney i en uttalelse.

Savner Air Force One
George W. Bush har tidligere uttalt at han savner flere av godene som fulgte med jobben i Det hvite hus, deriblant Air Force One.

- Jeg savner å bli skjemt bort, jeg savner Air Force One og jeg savner å være øverstkommanderende, har han tidligere uttalt.

Justisminister Eric Holder, den nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice og presidentrådgiver Valerie Jarrett var også om bord på Air Force One.

Den 16 timer lange flyturen kunne vært enda mer historisk. De tidligere presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter var også invitert til å bli med på turen, men reiste hver for seg til Sør-Afrika.

George H.W. Bush kunne ikke delta på minnestunden. Han er den eneste tidligere amerikanske presidenten som fortsatt er i live, som ikke var til stede for å hedre Mandela.

Air Force One er kallesignalet som anvendes over radioen når USAs president er om bord på et hvilket som helst av det amerikanske flyvåpenets luftfartøyer. Når presidenten oppholder seg om bord på et av flyvåpenets luftfartøyer, er dette fartøyet altså per definisjon «Air Force One». Flyet som visepresidenten oppholder seg på, kalles på samme måte «Air Force Two».

Når uttrykket «Air Force One» ofte knyttes til et bestemt fly, skyldes det at presidenten normalt reiser rundt med et av flyvåpenets to ombygde Boeing 747-fly. Disse flyene, som er stasjonert på Andrews Air Force Base, er basert på modellen 747-200 B.

Kilde: Wikipedia.

Kilder: White House, Yahoo News, Daily Mail.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.