RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens rikeste mann

Sist oppdatert:
Hvis ikke du kjenner dette navnet bør du følge bedre med i timen.
( NA24-KOMMENTAR ): NA24 skrev i går at det har vært tronskifte på listen over verdens rikeste. Den æren går nå angivelig til indiske Mukesh Ambani (50), som leder det indiske konglomeratet Reliance Industries, hvor han også er hovedeier.

Du trodde kanskje det var Bill Gates som var rikest? Men det var ikke en gang Gates som ble passert, det var meksikanske Carlos Slim. Gates er nå nummer tre, ifølge de siste fintellingene. Nummer fire er Warren Buffett fra USA, og nummer fem er en ny inder, Lakshmi Mittal .

Isolert sett betyr dette lite, men det illustrerer nesten ufattelige endringer i verdensøkonomien. De siste årene har vært preget av kraftig økonomisk fremgang i utviklingsland, hvorav Kina og India veier tyngst. Dette endrer vektfordelingen i verden radikalt.

Utrolige endringer

På fem år er den indiske børsindeksen Sensex syvdoblet i verdi , og vekstmarkedene står for en stadig større del av verdens finanssektor.

Der de industrialiserte landene tidligere kunne bruke skolemesterstemmen overfor surrete finansministere i den tredje verden, er bildet nå snudd på hodet .

Kina er nå det enkeltlandet som bidrar mest til veksten i verdensøkonomien, og Kina tar nå flere plasser enn USA på listen over verdens høyest verdsatte børsselskaper .

For en som mener at en kineser eller en inder er like verdifull som en nordmann eller en amerikaner, fremstår dette åpenbart som positivt.

Problemer

Det betyr ikke at utviklingen er problemfri. De hurtig voksende økonomiene i Asia er i ferd med å bli verdens verstinger når det gjelder forurensning. Dette blir neppe bedre når indiske Tata Motors neste år introduserer en ny bil som trolig vil koste rundt 15.000 kroner (før avgifter).

Fremgangen er også svært ulikt fordelt. Store grupper i både India og Kina henger etter, og utviklingen i Afrika har vært svak, selv om høye råvarepriser har bedret bildet her de siste par årene.

Når det gjelder sikkerhetspolitikk og menneskerettigheter er det ikke bare morsomt å observere et stadig rikere og mektigere diktatur i Beijing.

Uansett er det en ny verden når kampen om å være verdens rikeste foregår mellom en meksikaner og en inder. Det gamle kartet som viser rike Vesten og fattige resten, stemmer dårligere og dårligere med terrenget.

Så husk navnet: Mukesh Ambani.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere