Med seg hadde han et «mannskap» på tre, en 18 gammel unggutt fra Nederland, en 82 år gammel kvinne som er en NASA-pioner fra Texas, og sist, men ikke minst, sin egen bror.

Med det ble 18-årige Oliver Daemen tidenes yngste i verdensrommet og 82 år gamle Wally Funk tidenes eldste.

Føyk av gårde litt over klokken tre

New Shepard satte kursen mot verdensrommet på årsdagen for månelandingen til Apollo 11 for 52 år siden. Oppskytingen var varslet å finne sted kl. 15 norsk tid tirsdag.

På romfartsselskapets egen tv-sending av oppskytingen, viste en klokke som telte ned til at raketten skulle skytes opp, at den var noe forsinket.

Ti over tre ble landgangsbroen trukket inn og raketten stod klar til å ta fatt på ferden ut i verdensrommet.

På slaget 15.13 føyk flammene ut av enden på raketten og den suste opp fra bakken.

Etter to minutter hadde raketten nådd en hastighet på over 3000 kilometer i timen. Og ja, Bezos og hans reisefølge krysset 100 kilometersgrensen som refseres til som grensen til verdensrommet.

– Det var fantastisk

Etter om lag syv minutter i luften var raketten trygt tilbake på jorden igjen. Romkapselen med de fire personene om bord, brukte litt lenger tid.

Men ti minutter etter å ha blitt skutt ut i verdensrommet, var de trygt på bakken igjen.

– Vi er så takknemlige vi som har vært med på turen, det var fantastisk, uttalte en av de nybakte romfarerne på sambandet.

– Dette er den beste dagen noensinne, sa en annen.

Se et videosammendrag av rakettoppskytingen i videovinduet under:

Høyere enn Branson

Bezos' romselskap Blue Origin sendte bæreraketten opp til 106 kilometers høyde, 16 kilometer lenger opp i verdensrommet enn det Richard Branson klarte 11. juli.

Hele romferden tok ikke mer enn 10 minutter. Fire av dem ble tilbrakt utenfor Karman-linjen som regnes som grensen mellom atmosfæren og verdensrommet. Passasjerene opplevde der vektløshet i et par minutter.

Romkapselen er fullt automatisert, og det var ikke behov for trente piloter verken på turen opp eller ned. Bransons Virgin Galactic-fly trengte to piloter for å lande. Bezos' bærerakett landet om lag 3 kilometer fra oppskytingsstedet, mens kapselen landet med fallskjerm.

Flere turer

Blue Virgin har gjennomført 16 vellykkede ferder med New Shepard siden 2015. Det planlagt to turer i løpet av året.

Blue Origin bekreftet tirsdag at de har åpnet opp salget av billetter til disse turene. Passasjerene vil bli trukket blant dem som deltok i en veldedighetsauksjon om den fjerde plassen på denne turen. Auksjonen innbrakte drøyt 250 millioner kroner.

Vinneren av denne plassen måtte trekke seg, og dermed ble det åpning for 18 gamle Oliver Daemen fra Nederland som fikk romferden i gave av sin far.

Les også: Wally Funk (82) setter rekord – skal til verdensrommet med Jeff Bezos

Lillebror

Bezos' yngre bror Mark var også med på turen, det samme var 82 år gamle Wally Funk. Hun var en av 13 kvinnelige piloter som tidlig på 1960-tallet ble tatt inn i NASA' Mercury-program. Men ingen av kvinnene kom seg opp i rommet.

Bezos grunnla Blue Origin i 2000 med mål om å en dag bygge kolonier i verdensrommet med kunstig tyngdekraft, der millioner av mennesker kan bo og jobbe.

(©NTB)