Gå til sidens hovedinnhold

Verdens største demokrati skal stemme

Mer enn 700 millioner indere går til valgurnene.

714 millioner velgere fra 124 valgkretser skal ta i bruk stemmeretten for å ta del i parlamentsvalget i India som går over flere runder.

Det er iverksatt et enormt sikkerhetsoppbud i forbindelse med avviklingen av valget i India, og myndighetene frykter uroligheter utover dagen. Om lag to millioner sikkerhetsvakter er mobilisert, mange av dem i delstaten Andhra Pradesh.

- Vi har tatt de nødvendige grepene for å forsikre at det blir gjennomført fredelige, frie og rettferdige valg. Nå må dere komme dere ut og stemme, sa politisjef for delstaten, AK Mohanty, melder BBC.

Ti politibetjenteer drept
Så langt har seks soldater blitt drept i et landmineangrep i den østlige delstaten Jharkhand, som sannsynligvis ble utført av maoistopprørere, ifølge politiet. Også fem valgmedarbeidere ble drept i et lignende angrep i delstaten Chhattisgarh.

I tillegg melder myhetsbyrået Reuters at ti politimenn har mistet livet i flere angrep som har avstedkommet i det såkalte «Røde Beltet», et område i Sentral-India der maoistene står sterkest.

Maoistopprørere har også gått til angrep på valglokaler i delstatene Orissa og Bihar.

I Gaya-distriktet i Bihar ble to sikkerhetsvakter drept og to kvinnelige velgere ble påført skuddskader i forbindelse med angrepet.

Den sittende koalisjonsregjeringen med partiet Congress i spissen kan forvente mye konkurranse fra det største opposisjonspartiet Bharatiya Janata Party (BJP). I tillegg er det en tredje front bestående av kommunistiske partier og andre småpartier som ligger forholdsvis godt an på meningsmålingene.

Valgresultatet foreligger først 16. mai og den nye nasjonalforsamlingen må være på plass innen 2. juni.

Får ikke majoritet
Det er ikke ventet at de to største partiene Congress og Bharatiya Janata Party (BJP) vil få majoritet i nasjonalforsamlingen, og må derfor belage seg på å få støtte fra mindre partier for å kunne danne regjering.

En prominent person som allerede har avlagt stemme er tidligere FN-diplomat Shashi Tharoor.

- Det er et stort privilegium å få stemme. For min egen del er det en ekstra bonus å stemme, sier han.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken