Etter tolv år og én milliard euro i kostnader er det nye hovedkontoret for Tysklands etterretningstjenester (BND) i Berlin endelig blitt offisielt åpent. Dette blir dermed verdens største hovedkontor for etterretning, skriver The Guardian.

Bygget er ett av landets mest hemmelighetsfulle steder, og det føres streng kontroll over hva da ansatte kan og ikke kan gjøre.

Det er strengt forbudt å ta med seg mobiltelefoner og private PC-er inn i bygget. De ansatte får heller ikke lov til å sjekke personlige e-poster eller sosiale medier når de er på jobb, skriver avisen.

Og alle adgangskort må låses inn i en safe ved arbeidsdagens slutt.

- En forvirrende verden

Tysklands forbundskansler Angela Merkel var til stede under åpningen.

- I en ofte svært forvirrende verden, det Tyskland trenger nå mer enn noensinne, er en sterk og effektiv utenlandsk etterretningstjeneste, sa Merkel.

Området var tidligere hjem for politikaserner som ble jevnet med jorden under andre verdenskrig. Området har også huset en enorm sportsstadion.

Om lag 3200 av 4000 ansatte har allerede begynt å arbeide i det nye hovedkontoret. De resterende skal etter hvert overføres fra det gamle hovedkontoret i München.

14.000 vinduer

Etterretningstjenesten har omtrent 6500 ansatte i Tyskland og verden for øvrig.

Det er brukt 135.000 kubikkmeter med betong og 20.000 tonn stål for å reise bygget – som har 14.000 vinduer og 12.000 dører, ifølge BNDs egen hjemmeside.

Bygget skulle egentlig stå ferdig allerede i 2011, men prosjektet har vært rammet av en rekke forsinkelser.