RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens største bjørn

Sist oppdatert:
Forskerne regner med at det er 25000 isbjørner i verden. 10 prosent av dem finnes på Svalbard der den er totalfredet.

En isbjørn er gjerne drøye to meter lang, men de største kan bli opptil tre meter lange. Vekten varierer i forhold til årstidene, og isbjørnbinna er gjerne litt mindre enn hannen. Vanligvis veier en isbjørn et drøyt halvt tonn, men den største isbjørnen som noen gang er registrert, veide cirka ett tonn! Ganske utrolig da å tenke på at isbjørnungene veier godt omkring en halvkilo når de blir født!

Hvorfor er det ikke isbjørn på Sydpolen?
På engelsk heter det Polar Bear. På norsk sier vi isbjørn. Begge deler kommer av hvor bjørnen lever: på isen rundt Nordpolen. Mange tror at det finnes isbjørn i islandskapet rundt sydpolen også, men det gjør det ikke.

Man regner med at isbjørnen gradvis har utviklet seg fra brunbjørn som vandret nordover. En isbjørn kan vandre 50-80 kilometer på en dag, og det er blitt registrert isbjørn som har svømt 100 kilometer i et strekk! Men isbjørnen må ha det kaldt, og derfor kan den ikke spre seg til Sydpolen. Hvis noen skulle finne på å sette den ut i isen i sør, ville det nok vært en miljøkatastrofe. Bare tenk på hvordan det ville gå med pingvin-bestandene!

Tøff dame
Isbjørnbinna blir kjønnsmoden som 4-5-åring, og får nye unger omtrent hvert tredje år. De går i hi i oktober-november. I desember-januar blir ungene født, og først i mars-april kommer de ut av hiet slik at mora kan begynne å jakte igjen. Da er det jammen bra at isbjørner kan overleve uten mat i opptil 8 måneder!

Hvis ungene dør rett etter at de har kommet ut av hiet, vil moren straks få eggløsning slik at hun kan få nye unger året etter. Ungene følger gjerne moren sin i to og et halvt år, men halvparten av isbjørnungene dør før de fyller ett år. Isbjørner som overlever det første året, blir gjerne 20-30 år gamle.

Isbjørnen er kannibal
Bjørnemora må passe ekstra godt på ungene sine i parringssesongen i april-mai. Da vil nemlig isbjørnhannen drepe ungene dersom han får sjansen til det. For dør ungene, vil mora komme i brunst etter kort tid. Det er hannen interessert i, fordi det viktigste for ham er at han får parret seg slik at det er hans gener som går videre.

Hos brunbjørn har forskerne funnet ut at hannen kan huske hvilke binner han har parret seg med og derfor ikke vil drepe sine egne unger – bare andres. Dette har ikke blitt forsket på hos isbjørn. Men det forskerne er sikre på, er at isbjørnen er kannibal. Den kan for eksempel drepe isbjørnunger for å spise dem.

Hva mer spiser isbjørnen?
Hovedføden til isbjørnen er sel. Aller mest spiser den ringsel og storkobbe. En velfødd isbjørn spiser en sel i uka. Ellers spiser den alt den kan komme over – også mennesker hvis den får sjansen til det ¿


Og det er ikke uvanlig at isbjørner smadrer ei hytte på jakt etter hermetikk. Isbjørnen har en fantastisk god luktesans, og jeg kan love deg at det er ubehagelig å tenke på når man ligger og skal forsøke å sove i en av de mange, skjøre og gamle fangsthyttene på Svalbard ¿

Isbjørn med to kjønn
Isbjørnen står overfor store farer i fremtiden. For det første vil det bli vanskeligere for isbjørnen å få tak i nok mat dersom det blir mindre havis rundt Svalbard på grunn av global oppvarming.

For det andre mener forskerne at PCB-forurensingen har ført til svekket immunforsvar, økt ungedødlighet, dårligere reproduksjonsevne og at det er blitt født isbjørnunger som både har kvinnelige og mannlige kjønnsorganer.

Se Dyreriket på TV 2 søndag 23. februar kl. 19.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere