RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens største Munch-samlinger

Sist oppdatert:
Edvard Munch malte fem ulike utgaver sin verdensberømte «Madonna». Tre av bildene hang i museer. To er i privat eie - men hvor har de tatt veien? Erling Borgen har lett blant samlere verden over for å finne bildene.

I kveldens Reflektor viser fire av verdens største private Munch-samlere frem sine samlinger for første gang.

Erling Borgens dokumentar gir et unikt innsyn i en verden som er ukjent for de fleste. Dette er en film om kunst som «big business», og om kjærligheten til kunst. Samlerne vi møter i «Reflektor: Jakten på Madonna» har alle Munch-malerier for hundrevis av millioner kroner på veggen.

Forsvant til utlandet

Munch malte fem ulike utgaver av Madonna. Tre av disse utgavene befant seg inntil nylig i museer. To andre utgaver har vært i privat eie.

Et av disse Madonna-maleriene ble i mange år eid av skipsreder Sigval Bergesen d.y. I 1999 solgte Bergesens arvinger bildet for 74 millioner kroner til ukjente oppkjøpere. Det gikk bare få uker før det samme bildet dukket opp på en auksjon hos det berømte auksjonshuset Christies i London.

De nye eierne trodde de skulle få l00 millioner kroner for sin Madonna, men det kom ikke et eneste bud. Deretter forsvant bildet.

Unikt innblikk

Regissør Erling Borgen har brukt over to år på dokumentaren «Jakten på Madonna», der han prøver å spore opp bildet. Opptakene er gjort i Norge, Danmark, USA, England, Japan, Østerrike og Italia. Filmen gir et unikt innblikk i internasjonal kunstbusiness.

- Det er fantastisk å se hvor stor Munch er over hele verden, sier Erling Borgen.

Han forteller at det ble brukt mye tid på å overtale verdens største privatsamlere av Munch til å vise frem samlingene sine. De gjorde det alle for første gang.

- Det er helt utrolig å komme inn i hjemmene til privatmennesker som har Munch for mange hundre millioner kroner på veggen. Jeg skjønner godt at noen av dem forlangte at vi skulle holde adressene deres skjult.

- Finner dere Madonna-bildet som forsvant?

- Svaret finnes i dokumentaren, sier Erling Borgen.

På TV 2 mandag 23. august kl. 20.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere