RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens største piratnettsted gir opp

Sist oppdatert:
Det desidert største BitTorrent-nettstedet vil nå automatisk fjerne ulovlig innhold.

BitTorrent-nettstedet Mininova er nettets klart største, men har klart å holde seg unna det sterkeste skytset fra underholdningsindustrien fordi de fjerner torrent-filer på forespørsel, samtidig som de selv ikke driver selve trackeren i BitTorrent-teknologien. Dette skiller dem klart fra The Pirate Bay.

Les også: Slik fungerer BitTorrent

Mininova har også gått i spissen for en utvikling der BitTorrent åpnes for stadig flere lovlige bruksområder, og har med stor suksess drevet omfattende distribusjon av lovlig materiale, som blant annet NRK og kanadiske CBC har kastet seg på.

Skulle forsvare seg 20. mai
Men helt utenfor søkelyset til antipiratene har de ikke vært, og nettstedet er trukket til retten fordi torrent-filer ikke automatisk blir fjernet hvis det lenker til opphavsrettsbeskyttet materiale.

Bakmennene på sin side har hevdet at det er umulig å ha en manuell gjennomgang av alt, og at det bør holde at de fjerner filer på oppfordring fra rettighetshaverne.

Nettstedet har godt over én million torrent-filer i sin database, og det gjennomføres normalt sett drøyt 100 nedlastinger per sekund hele døgnet fra siden.

Så langt har bakmennene fra nettstedet virket svært seierssikre rundt denne rettssaken, men i en bloggpost i dag på nettstedet så indikerer de at de har gitt opp å kjempe denne kampen.

Vil fjerne ulovlige filer
«I dag har vi bestemt oss for å utvide systemet vårt, og gjennomføre en test med et innholdsgjenkjennelsessystem. Dette betyr at filer som sannsynligvis bryter opphavsretten, som er lenket til av torrent-filer, blir sjekket av en tredjepart. Hvis systemet finner ut at filen samsvarer med uautorisert innhold, så vil vi fjerne og blokkere torrenten som refererer til denne filen på Mininova.

Vi håper at dette systemet vil gjøre det enklere for rettighetshavere å fjerne torrentfiler som refererer til ulovlig materiale fra Mininova, samtidig som vi tilbyr den best mulig plattformen til våre brukere.»

Fjerner ulovlig innhold - og et stort problem
I praksis betyr det at nettets største torrent-nettsted ønsker å fjerne alle ulovlige torrent-filer fra sin side. Dermed kan det se ut til at rettssaken som var berammet 20. mai kommer til å bli en kort affære, men den skal fortsatt gå etter planen. Mye tyder dermed på at The Pirate Bay-dommen har gitt bakmennene kalde føtter.

Brukerne av nettstedet er derimot ikke nådige i sin kritikk.

«Well played. Shame to see such a nice site decide to go hang itself», skriver en bruker. En annen sier det de fleste tenker: «Wow, guess you guys are caving under the pressure. To bad its all over now!»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere