RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens største terrorist?

Den dreper flere enn krig, forurenser mer enn du aner og tar livet av millioner av dyr hver dag.

Bilen er en av de miljøverstingene som flest av oss har et daglig forhold til. Under er en del fakta om biler og bilkjøring fra forskjellige kilder.

Bilen - en miljøterrorist?

1. I løpet av den første golfkrigen (40 dager) døde 146 amerikanere i krigen. 4900 ble drept på veiene i USA i samme periode.

2. Man regner med at biler dreper rundt en million dyr hver eneste dag i USA.

3. Hvis du kjører 5 kilometer til og fra jobben, forurenser du med et halvt tonn CO2 årlig.

4. En gjennomsnittlig bil i trafikken i Storbritannia har 1,2 passasjerer. Hvis dette økte til to, ville man redusert utslippene per person med 60 prosent. Tar man buss eller tog i stedet, reduserer man utslippene med 95%

5. Fra 1950 til 1960 økte antall biler fire ganger raskere enn befolkningsveksten i USA. Tallet var enda høyere i Europa. Til sammen bruker amerikanere 8 milliarder timer per år i trafikk-kork. Ikke overraskende er trafikk-korker en av de største miljøproblemene når det gjelder utslipp - ettersom tiden brukt i bilen øker kraftig.

6. Norge eksporterer hvert eneste år 47 000 tonn med bilvrak til utlandet for hogging. Mye av dette sendes til Skottland og England, som miljøbevegelsene mener har lavere miljøkrav enn Norge.

7. Norges mest solgte bil i 2005, Toyota Corolla, slipper ut 159 gram CO2 per kilometer og bruker 0,67 liter bensin per mil. I den andre enden av miljøskalaen finner man Porsche Cayenne Turbo som slipper ut 378 gram per kilometer og bruker 1,57 liter bensin per mil. Det betyr at bilen slipper ut 7,56 tonn Co2 i året ved å kjøre 20 000km. Se oversikten bilene på det norske markedet her

8. Bilen er en av de største lydforurenserne. Basert på hvem du hører mest på, står biler for mellom 40 og 70 prosent av lydforurensningen i tettbygde strøk.

(Kilder: Mickey Z: A gigantic Mistake, Trondheim Kommune, Bikesatwork.com, ETA.co.uk, Tony Judt: Postwar, Stortinget.no, Vegvesen.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere