*Nettavisen* Nyheter.

Verdens underligste dusørjeger

De underlige innbyggerne i Oddworld med dusørjegeren Stranger i spissen sørger for en av vårens beste spillopplevelser. Se bildene.

03.03.05 15:39

Dusørjegeren Stranger sin jakt på penger sender deg ut på en lang og fantastisk reise. I støvete byer, gruvesjakter og andre westerninspirerte omgivelser, skaffer du kontrakter og bekjemper fiender. Spillverdenen utforskes både i første- og tredjeperson, «Oddworld: Stranger’s Wrath» slår sammen det beste fra to verdener. Du får både hopping, oppgaveløsing og kamper.

Kampene er ikke som i andre spill. «Oddworld» sine strider krever planlegging. De ulike typene levende ammunisjon (som du fanger selv) har en funksjon hver, og målet er å kombinere disse på en mest mulig effektiv måte. For eksempel får stinkdyret en fiende til å spy, noe som gjør han til et lett bytte for spindelvevet.

Fiendene skal taes, koste hva det koste vil. Men et lik gir bare halv dusør, og det er her mye av utfordringen ligger. Det å ta rotta på motstanderne går greit, men å svekke dem uten at de tar for mye skade er en kunst. Heldigvis lærer du fort hvilke ammuminjonstyper som skal brukes når. Du står skjelden uten en eneste idè om hva du skal gjøre.

Spesielt bossene, som har den største prislappen, krever at du klør deg i hodet både en og to ganger mens du prøver ulike teknikker. Vanskelighetsgraden kan oppfattes som høy, men takket være det glimrende kontrollsystemet er det liten tvil om hvor feilen ligger. Heldigvis er belønningene verdt alt som går istykker under kampens hete.

Nivåene inneholder ikke bare slemminger. Du treffet også på ulike grupper ender . Disse gir deg oppdrag, tips og lar deg kjøpe forbedringer. Alle er stereotyper av amerikanske bønder, og utviklerne tar gruppen såpass på kornet at det aldri er langt mellom latterkulene.

Det gjelder for øvrig også resten av spillet. «Oddworld: Stranger’s Wrath» er fullt av situasjoner hvor latteren tar overhånd, og du sitter hele tiden med et smil om munnen. Alt fra oppdrag til omgivelsene er godt håndverk, og historien klistrer deg til skjermen. Det finnes ikke et eneste dødpunkt, de 15-20 timene du tilbringer sammen med spillet er fabelaktige.

Teknisk er spillet en maktdemonstrasjon. Grafikken er noe av det beste vi har sett, både omgivelsene og animasjonene vitner om hvilken av de tre maskinene som er kraftigst. Lydbildet står perfekt til det som skjer på skjermen. Både musikk og stemmer imponerer stort.

«Oddworld: Stranger’s Wrath» kombinerer det beste fra tredjepersonseventyr og førsteperonsskytespill. Utviklerne har også tilført sine egne ideèr, og samtidig skapt en verden du faller pladask for. At spillet er kanonunderholdning og varer og rekker, trekker også opp. En av vårens sterkest utgivelser, og en tittel vi garantert møter igjen i desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.