Gå til sidens hovedinnhold

Verdensbankens sjef støtter nye bankplaner

Verdensbankens sjef Robert Zoellick støtter forslaget om å opprette en ny internasjonal utviklingsbank. Denne banken skal fungere som en motvekt mot dagens tunge internasjonale finansinstitusjoner.

Beijing (NTB-AFP): BRICS-landene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, som er blitt nye økonomiske tungvektere, har foreslått en ny utviklingsbank i tillegg til Verdensbanken og den asiatiske utviklingsbanken ADB. Tirsdag sluttet Zoellick seg til dette utspillet.

- I prinsippet er vi klare til å samarbeide med den nye banken, hvis BRICS-landene ønsker å lansere den. Vi samarbeider med regionale utviklingsbanker, og jeg har skapt en rekke partnerskap med disse bankene, sa Zoellick på en konferanse i Boao i det sørlige Kina.

BRICS holdt i forrige uke et toppmøte som var det fjerde i rekken siden organisasjonen ble opprettet i 2009. De fem medlemslandene har i dag til sammen nesten en femdel av den samlede verdensøkonomien målt i brutto nasjonalprodukt BNP.

Organisasjonen står også for 15 prosent av verdenshandelen og 40 prosent av de globale valutareservene. Robert Zoellick har vært Verdensbankens sjef siden 2007 og går av fra denne stillingen i slutten av juni i år. (©NTB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn