RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensdebuterer i Norge

Merk deg navnet Stuart MacBride. Om få år kan han være en verdenskjent krimforfatter. Skottens første krimroman, «Kald granitt», gis ut i Norge først.

Stuart MacBride ser ikke ut som han kollapser under presset, men han er både ivrig og ydmyk om sin krimdebut. Og innrømmer gjerne – dette er første gang han setter seg ned og skal fremstå som en riktig gjennomtenkt og samfunnskritisk krimforfatter overfor media.

Store forventninger
Så får vi bare «tilgi» ham hans fantastiske oversettelse av hvordan han antar at TV 2 Nettavisens utsendte og andre fotografer vil opptre overfor hans første store presserunde.

«Sexy, gir meg sexy, ja, det er det, lager kjærlighet til fotoapparatet!», som han har skrevet i sin blog på hjemmesiden stuartmacbride.com.

Sikkert er det i alle fall at det er mange som tror at MacBride vil bli stor på krimhimmelen.

MacBrides kriminaldebut med overbetjent Logan McRae fra Aberdeen er solgt til Norge, Australia, USA, Tyskland og Holland før hans hjemlige forlag Harper Collins har maktet å få den ut på markedet.

I Norge har Tiden forlag oversatt boken så raskt at den altså kommer ut før Storbritannia har fått sukk for seg.

Krimkollega Val McDermid har allerede skrytt boken opp i skyene og sagt at «Kald granitt» er nok et eksempel på at den mest spennende krimlitteraturen kommer fra Skottland.

Skriver ikke litteratur
Stuart Macbride er åpen nysgjerrig på det hele. Oslo er hans første forfatterbesøk. TV 2 Nettavisens journalist en av de første som intervjuer ham.

- Jeg fikk min første forsmak i går da jeg spiste middag med forlaget. Her ble det diskutert rollefigurene og deres motiv, smiler han, og legger til;

- Men jeg skriver jo bare bøker. Jeg synes ikke at jeg skaper litteratur, jeg tror ikke jeg har så mye å lære andre. Men jeg vil gjerne skrive bøker som folk finner underholdende, sier han.

Overgrep mot barn
«Kald granitt» finner sted i Macbrides hjemby Aberdeen. Vi møter Logan McRae, en overbetjent i midten av 30-årene i det han akkurat kommer tilbake fra jobb etter å ha fått innvollene perforert av en gal morder han var på jakt etter.

Det er ingen lett start for McRae. Allerede den første uken blir en fire år gammel gutt funnet død – kastrert. Deretter begynner det ene barnet etter det andre å forsvinne og ende opp døde alle sammen.

- Når man skriver om forferdelige handlinger som begås mot barn, skal man ikke glatte over. Jeg beskriver aldri overgrepene i detalj, men mine personer i boken vasker heller ikke bare av seg møkka på hendene og går tøffe videre, sier han om valget av tema.

Derimot er ikke boken uten humor, men på de rette stedene.

«Kald granitt» er starten på en serie som foreløpig omfatter en kontrakt med Harper Collins på tre bøker. MacBride håper det blir flere, men sier han bare er overlykkelig over å ha gitt ut en.

Aberdeen-Stavanger
Neste bok er allerede skrevet, og man skal ikke se bort fra at web-designeren, som fremdeles jobber deltid i et stort firma, kommer til å utnytte sin fortid som offshore-medarbeider også.

Som de fleste unge menn i Aberdeen på begynnelsen av 90-tallet var MacBride en del av oljeboomen. Som Stavanger gjennomgikk Aberdeen mye av det samme økonomiske oppsvinget på 80-tallet.

Ifølge hans nettside stuartmacbride.com var det en tid med banning, spising, pornografi, banning, drikking, uendelig mye te i plastikkopper – og enda mer banning. Hans Aberdeen i «Kald granitt» er da også ganske annerledes enn for eksempel Ian Rankins Edinburgh.

- Jeg hadde glemt dette før inntil et par måneder siden. Men jeg intervjuet faktisk Ian en gang for en bokside på nettet og da snakket vi faktisk om hvorfor ingen skrev krim fra Aberdeen, sier MacBride.

Ego-klausul
«Kald granitt» smaker politiserie eller film langt på vei, men MacBride har ingen tro på det foreløpig.

Han smiler imidlertid når han avslører at han hadde to ting han skrev ned på en liste som barn. Han ville gi ut en bok, og han ville spille i en TV-serie eller film. Derfor har han det han kaller en ego-klausul i kontrakten sin.

Om bøkene om Logan McRae skulle komme på lerretet eller skjermen en gang, er forfattere sikret en liten talerolle som ikke havner på gulvet i klipperommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere