RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdenskjente småbyer

Sist oppdatert:
Noen vil hevde man ikke har vært i Italia før en tur innom Cinque Terre er unnagjort.

(SIDE2): Det finnes vel knapt et område av Europa som er mer oppskrytt, men fascinert blir vi allikevel. De fem små byene langs denne sørlige delen av kystområdet Liguria er dramatisk, hyggelig og vakkert på samme tid.

Filmkulliser

Hele området og alle byene går det an å gjøre unna på en dag, men her kommer første anbefaling: Bruk litt tid og finn dine egne høydepunkt på stiene fra Monterosso til Riomaggiore.

Se bildene her.

Vi brukte to dager på våre vandringer langs åssidene, gjennom byene og over klippene. Selv tidlig på sommeren er turiststrømmen betydelig, men det spektakulære området tåler litt trengsel. Byene Vernazza, Manarola og Corniglia minner i tillegg om italienske filmer, med sine små bakgårder, klesvask, trappeganger og trange smug.

Ta toget

Biler har bare begrenset tilgang til dette området, så den enkleste måten å komme seg inn er med tog. Det tar ikke mange minuttene fra togstasjonen i «storbyen» La Spezia i sør. Båt er ett annet og litt dyrere alternativ, men en ypperlig anledning til innta Cinque Terre sjøveien.

Mange av turistene kommer i grupper og gjør seg raskt ferdig med en av byene. Særlig Vernazza kan bli overbefolket fra tidlig på formiddagen og frem til ettermiddagen. Det stopper nesten opp i hovedgaten, som snor seg ned fra togstasjonen til den naturlige bukten. Estetikk på italiensk er tydeligvis veldig populært.

Vandrerens paradis

Da er det bedre å ta fatt på de mange stiene som går mellom disse fem billedskjønne småbyene. Fotturene går fra sjøkanten og langt opp i høyden og lar seg godt kombinere med den hyppige togtrafikken. Her er det bare å velge seg en strekning, for så å ta toget tilbake til utgangspunktet.

Bebyggelsen som klamrer seg til klippene er tidfestet til romertiden. Før turistene inntok byene var sjøveien nærmest den eneste vei til og fra, men stiene var et kronglete alternativ som gjør at vandringen dagens vandringer får et historisk sus over seg.

Selv med litt kø på stiene må Cinque Terre betegnes som et paradis for vandrere. Kystlinjen kan måle seg med deler av norskekysten, men her er tilgangen på italiensk mat og drikke i verste fall bare en time unna. Hvem kan si nei til en liten espresso eller fantastisk gelato, før turen går videre til neste by.

Bruk god tid

Hele gullrekka kan gjøres unna på rundt fire timers gange, men skal utsikten, olivenhagene og de nevnte fristelsene nytes bør det ta minst en dag eller to. Denne enorme severdigheten bør få mer oppmerksomhet enn hva turistgruppene gjør ut av besøket. Cinque Terre er et perfekt sted for en kombinasjon av vandring, svømming og spising.

Prisnivået er en annen positiv overraskelse i dette turistfylte området. En kopp kaffe eller en matbit holder seg på de samme prisene som ellers i landet. Muligheter for overnatting i disse fantastiske omgivelsene er også en mulighet. Da er også sjansen større for å oppleve litt ekte italiensk hverdagsliv på morgenkvisten eller sola begynner å duppe ned horisonten.

Den enkleste måten å komme seg til disse småbyene fra Norge, er med et Norwegian-fly til Pisa og deretter en times tur med tog eller bil nordover.

Les også:

Den glemte rivieraen

I hjertet av Toscana

Et rom med utsikt

Mer ferie- og reisestoff finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere