*Nettavisen* Nyheter.

Verdenslederne: Stå sammen i kampen mot IS

USAs president Barack Obama tok initiativ til FN-toppmøtet. Til venstre sitter utenriksminister John Kerry og USAs FN-ambassadør Samantha Power. Foto: Shannon Stapleton (Reuters)

Verdenssamfunnet må stå sammen i kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), var gjennomgangstonen blant statslederne som deltok på et FN-toppmøte om IS og voldelig ekstremisme tirsdag.

29.09.15 19:28

Ingen av dem kunne legge fram en enkel og konkret oppskrift på hvordan IS kan bekjempes, men USAs president Barack Obama, som hadde tatt initiativ til møtet, slo fast at IS både kan og må bekjempes. Men det er ingen lett kamp, og det vil ta tid, understreket han.

– Jeg er optimistisk. Vi ser at IS kan bekjempes på slagmarken, sa Obama, som viste til det han mener er fremgang i kampen mot gruppen. Ekstremistgruppen har mistet en tredel av sitt territorium i Irak og har ikke lenger fotfeste langs Syrias grense mot Tyrkia, ifølge USAs president.

Lidelse og død

– IS har ikke noe annet å tilby enn lidelse og død, sa Obama i sin tale.

Han ber alle – familier, venner, naboer og religiøse ledere – om å stå sammen for å bygge et tolerant og inkluderende samfunn slik at IS ikke kan utnytte sårbare folk til sin fordel.

– Dette er en gruppe terrorister som dreper uskyldige muslimer, kvinner og barn. Gruppen har et forskrudd syn på islam, sa Obama i sin tale, som slo fast at det ikke er nok å bekjempe IS på bakken.

– Vi må også bekjempe ideologien: Det skjer ikke med våpen, men bedre ideer, sa Obama.

Les også: 50 land bidrar med til sammen 30.000 FN-soldater

Samlet innsats

Han understreker at kampen mot IS er langvarig, og at den ikke gjelder bare nettverket, men ideologien som gruppen står for. Det er nå viktig å skape samhold i kampen mot IS, og det innebærer å få i stand et politisk skifte i Syria med hjelp fra Russland og Iran, sa Obama.

Men Russland er ikke uten videre interessert i å følge lyden av USAs pipe.

Toppmøtet som USA har tatt initiativ til er respektløst, mener russiske myndigheter.

– Dette initiativet undergraver i høyeste grad FNs innsats, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Russlands president Vladimir Putin holder seg derfor unna FN-toppmøtet, og nøyer seg med å sende en diplomat for å representere landet.

Les også: Slik reagerer Erna Solberg på Putins tale

Og denne: Kampen mot IS starter på lokalt nivå

– Start hjemme

Storbritannias statsminister David Cameron mener verdenssamfunnet må gjøre mer for å vinne propagandakrigen mot IS.

I sin tale sa han at mer må gjøres for å stanse ekstremisme på hjemmebane.

– Vi må bekjempe det ekstreme verdensbildet i startfasen. Det betyr å bekjempe predikantene som forgifter tankesettet til våre unge, sa den britiske statsministeren.

Også statsminister Erna Solberg (H) var opptatt av at kampen mot ekstremisme må starte i egen bakgård.

Hun viste til at Norge har utarbeidet en handlingsplan mot radikalisering og at lokalsamfunn står sentralt i dette arbeidet. Lignende prosjektet må etableres globalt, mener hun.

– Hver eneste av oss kan gjøre en forskjell ved å stå sammen mot ekstremisme, sa Solberg.

Etter møtet utdypet Solberg overfor NTB at etablering av ungdomsnettverk og kvinnenettverk er viktige lokale tiltak som man bør etablere verden rundt for å skape stemningsendring blant unge mennesker som står i fare for å bli radikalisert. Rekrutteringen til ekstremistbevegelser må stanses, er hennes budskap. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag