Verdivekst og stort tap i Aker-konsernet

Oslo (NTB): Aker-konsernet melder om sterk verdivekst og økt aksjeverdi i tredje kvartal, men resultatet tynges av negative utsikter for Jette-feltet.

09.11.12 09:40

Aker-konsernet fikk et underskudd før skatt på snaue 2 milliarder kroner mens driftsresultatet ble minus 2,2 milliarder. Hovedårsaken til dette er nedskriving av Jette i Nordsjøen. Nedskrivningen beløper seg til nesten 1,9 milliarder kroner før skatt og etter skatt oppgis effekten til 477 millioner.

Årsaken til nedskrivningen er at datterselskapet Det norske opplevde tekniske utfordringer ved komplettering av den første produksjonsbrønnen på Jette, ett av de minste oljefeltene i Nordsjøen. Resultatet ble at selskapet måtte revidere boreplanen for utbyggingen, en plan som nå innebærer høyere borekostnader og reduserte estimater for utvinnbare reserver og dermed redusert lønnsomhet.

Aksjekursen i Aker ASA steg med 13 prosent, og selskapet melder videre om sterk verdivekst i tredje kvartal. Verdijustert egenkapital i Aker ASA og holdingselskaper (Aker) var 23,3 milliarder kroner, 3,9 milliarder mer enn ved årsskiftet.

- Dette er Akers høyeste verdijusterte egenkapital siden jeg begynte i selskapet i januar 2009. Aker kan vise til en solid kontantbeholdning på 4,3 milliarder kroner og en verdijustert egenkapitalandel på 85 prosent. Selskapene i vår industrielle portefølje hadde sterke kvartal, og dette bidro til økningen på 16 prosent i Akers verdijusterte egenkapital, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Ifølge kvartalsrapporten oppnådde alle Akers operative selskaper, med unntak av Det norske, kvartalsresultater som var i tråd med markedets forventninger. Driften karakteriseres som stabil og marginene som tilfredsstillende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.