RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdsettelse

Sist oppdatert:
På kort sikt er aksjemarkedet en form for avstemning mellom ulike deltagere, men på lengre sikt må prisingen reflektere inntjeningen og verdiene i selskapene
Vi har ment at prisingen de siste to årene har vært lav, sett i forhold til en normal inntjening i selskapene og i forhold til underliggende verdier.

Eksempler på dette var at Oslo Børs sist vinter var priset under bokførte verdier i selskapene. Det er svært uvanlig.

Meglerhuset First Securites har påvist at Oslo Børs normalt svinger mellom en prising på 1,4 og 2,2 ganger bokførte verdier. Sist vinter var man altså langt under den normale bunnen.

Nå ligger man grovt sett rundt midten av Firsts normale intervall.

Også sett i forhold til inntjening, såkalt P/E-verdi, var de store selskapene på Oslo Børs svært billige da bunnen ble nådd for ett år siden.

Selskaper som Statoil, Hydro, Orkla og DnB ble da priset til rundt 10 ganger et gjennomsnittlig resultat de siste fem årene. Nå ligger de typisk rundt 15 ganger inntjeningen.

Også dette må sies å være rundt normalen for Oslo Børs.

I USA ligger P/E for Standard & Poor's 500-indeksen litt over eller under 20, avhengig av om man bruker resultat det siste året eller forventet resultat inneværende år. Det er ikke billig i historisk sammenheng, men heller ikke historisk dyrt.

Deler av markedet, for eksempel amerikanske teknologiaksjer, er loddrett dyrt, basert på inntjening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere