Gå til sidens hovedinnhold

Vernet villa taper mot leiligheter

Naboadvarsler mot byggeplaner i Nordstrandveien 34 førte aldri frem. Nå har den vernete nabovillaen fått skader.

NORDSTRAND: Planer om to nye leilighetsbygg i Nordstrandveien 34 har ført til en ni år lang kamp for nabo Kristen Meltvedt i Seterveien 1.

Meltvedt bor i en bevaringsregulert sveitservilla fundamentert på leire, slik som flere av nabohusene. Han kjøpte huset i 2002.

– Jeg hadde tre år med fred før disse byggeplanene kom på bordet. Siden har det vært krig, sier Meltvedt oppgitt.

LES OGSÅ: Sjelden eik kan endre boligplaner

Geolog advarte

Meltvedt har vært i flere rettsrunder for å stanse byggeplanene, som han hele tiden har ment vil påføre hans hus og andre hus i området, uopprettelige setningsskader. Han hevder at verken kommunen eller Fylkesmannen har brydd seg om hans advarsler.

– Det har vært et ni år langt mareritt, sier Meltvedt.

Utbygger Mosking Utvikling fikk rammetillatelse og startet boligbyggingen i fjor. Før byggingen startet uttalte geolog Tore Løken at arbeidene, som medfører utgravinger seks meter ned i bakken, trolig vil føre til setningsskader.

– Problemet er at de senker grunnvannstanden. Det blir som å ta proppen ut av et badekar, de tømmer ut alt vannet, sier Løken.

Ved å senke grunnvannet, mener geologen at leiren som flere av nabohusene er fundamentert på, vil endres slik at den får dårligere bæreevne.

Geologen er derfor ikke overrasket over at villaen i Seterveien 1 nå har fått skader. Han tror at andre hus i området kan oppleve det samme.

LES OGSÅ: Støtter utbygger som vil rive "bakeri" på Sæter

Skadet på 20-tallet

– Det oppsto setningsskader på Meltvedts hus da de bygget banken (Nordstrandveien 32, red.anm.) på 1920-tallet, forteller Løken.

Siden den gang har det ikke vært setningsskader på huset ifølge en rapport utført av Multiconsult. Flere andre eksperter har også vurdert risiko for setningsskader.

– Uavhengige fagfolk har også sett på dette, og vi har fått tillatelse til å starte arbeidet, sier utbygger Erik Bull-Hansen i Mosking Utvikling.

LES OGSÅ: Nå blir det buss for trikk på Ekebergbanen

Nå har skaden skjedd

Torsdag 6. mars skjedde det Meltvedt har fryktet i årevis.

– Mens utbygger opererte med gravemaskin, merket leieboerne mine kraftige skjelv og sterke knirkelyder i huset, forteller Meltvedt.

Han forklarer videre at taket i stuen skal ha falt ned noen centimeter, det skal ha oppstått sprekker i takpanel på loftet samt omfattende skader på husets fasade, tak og grunnmur.

Erik Bull-Hansen i Mosking hadde ikke fått informasjon om skadene da avisen ringte.

– Det har vært mye turbulens rundt dette prosjektet. Før jeg kan si om det er noe hold i disse påstandene må jeg se noen papirer, sier Bull-Hansen.

– Nå har skaden altså skjedd, slik jeg har advart mot hele tiden. Er dette virkelig måten kommunen tar vare på et hus de selv har vedtatt å bevare? spør Kristen Meltvedt.

LES OGSÅ:

Fyringsolje rant ut i Ljanselva

Trafikkstopp på Mosseveien to ganger om dagen i fire uker

Dette kan bli nye Sæter

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua