RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verona (9): - Jeg savner vennene mine veldig

Foto: Inge Fjelddalen (TA)
Ble hentet på Rjukan og utsendt fra Norge for tre dager siden.

Sist torsdag ble ni år gamle Verona, hennes mor og far, og en nesten nyfødt lillesøster utsendt fra Rjukan og Norge etter at de har bodd her siden 2003. En utsendelse som for øvrig bærer preg av metoder som er ganske fremmed for mange nordmenn.

Les også: Derfor tok tvangsreturen åtte år

- Vi ble hentet av fem menn og en kvinne fra politiet som brukte skuddsikre vester da vi ble hentet grytidlig på morgenen. Det var samme dag som vår lille nyfødte datter Verona på seks uker skulle vært på den første spedbarnskontrollen. Politiet og representanter fra byens asylmottak låste seg rett inn i leiligheten vi har bodd i på Rjukan i flere år. Ett døgn senere bar det rett til Bosnia hvor vi nå befinner oss midlertidig i en leilighet i Sarajevo, forteller pappaen, Amir Delic, da TA.no oppsøker tilholdsstedet i den tidligere krigsherjede byen.

Savner vennene

Da TA kommer for å intervjue familien Delic, har vi med oss en stor bag med saker og ting familien ikke fikk tatt med seg da de ble hentet på Rjukan sist torsdag.

- Snille mennesker har sørget for å samle sammen tingene vi ikke fikk med oss da politiet hentet oss. Kjære og nødvendige ting som betyr mye for oss, sier Ana Kvavis. Hun er oppløst i tårer av takknemlighet for alle som i de siste dagene har ringt fra Norge for å uttrykke sin medfølelse.

- Jeg savner vennene mine veldig, sier Verona, i det hun høflig bryter inn i de voksnes samtale. Hun har nettopp funnet den kjæreste kosebamsen som lå i den store bagen. Verona har nemlig sterk trang til å fortelle at vennene på Rjukan har vært en viktig del av livet hun alltid har tilbrakt på Rjukan.

- De jeg har hatt som de aller beste vennene mine heter Emilie og Thea. Dem savner jeg fryktelig, sier Verona, som helt klart har opplevd det mange vil beskrive som et stort mareritt.

Savner skolen

- Jeg går i tredje klasse på Rjukan barneskole. Jeg synes det er gøy på skolen, sier jenta som aldri har vært utenfor Norge før hun ble uttransportert til de foreldrenes hjemland.

- Nå vet jeg ikke hva som skjer, og om jeg får begynne på skole i Bosnia. På skolen har jeg alltid likt kunst- og håndverk, gym og musikk, røper Verona, som har fått nasjonal oppmerksomhet etter at saken om uttransporten ble kjent sist fredag.

Lånt leilighet

Familien Delic har midlertidig fått låne en leilighet i Sarajevo.

- Den har vi fått låne av en familie som bor i Krogstadelva ved Drammen. Vi kan bo her til 14. april. Etter den datoen vet vi ingen ting. Foreløpig trøster vi oss med at advokaten vår ringte oss på mandag og fortalte oss at saken vår går helt til topps i den norske rettssystemet. Altså til høyesterett. Men det skjer jo selvfølgelig ikke før om lenge, sier Amir Derlic, i det han også uttrykker stor glede over at mange politiske lag i Norge har uttrykt klar avstand fra å sende ut barn som er født - og bodd mange år i Norge.

Fakkeltog

- Jeg har fått opplyst at det mange steder i Norge skal gås fakkeltog onsdag kveld rundt dette med asylbarn født i Norge. Det rører oss virkelig, og vi kommer til å tenke på alle de som på den måten bryr seg rundt denne saken. For vår del er det bare å legge til at vi håper på en positiv dom i høyesterett. Skulle vi oppleve det, kan alle være sikre på at vi skal yte vårt beste for å innfri og leve etter norske lover å regler. Dessverre er det fortsatt flere som mener at vi ikke skulle ha fått flere barn mens vi var asylsøkende i Norge. Til det er det bare å si at det var Verona som ønsket seg en lillesøster. Mer er det vel ikke å tilføye rundt den saken. Selv er vi veldig glade over å ha fått denne babyen. Dessverre har sjokkopplevelsene den siste uka medført at Ana har mistet melken. Det er vel et klart bevis på hvordan vi har det for tiden, sier Amir, som ber TA overbringe en stor takk til alle som følger saken og dens utvikling.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere