Verona (9) ble kastet ut

Foto: Asbjørn Torgersen (Telemarksavisa)

Hun er født og oppvokst i Norge. Fredag ble hun og familien kastet ut.

23.03.12 14:17

Verona er det første av de rundt 450 asylbarna som har bodd lenge i Norge og blir kastes ut. Tvangsreturen ble satt ut i livet fredag. I Tinn i Telemark - der ni år gamle Verona har vokst opp - vekker utkastelsen sterke reaksjoner. Leder i Tinn Ap kaller tvangsreturen hjerterå.

Fredag formiddag opplyste Tinn-ordfører Steinar Bergsland (H) at familien Delic, som har bodd i kommunen siden 2003, satt på flyet til Bosnia.

Ordfører beklager
- Dette er en familie som har bodd her i kommunen i mange år. De har barn som er født og oppvokst i Norge og som går på skole her. Dette er en sak som er tung for mange og der det er mye følelser ute og går, sier Bergsland til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: «De vil ikke høre snakk om enkeltskjebner».

Ap-leder: - Hjerterått
En annen politiker som har engasjert seg sterkt i saken er Finn-Arild Bystrøm, leder i Tinn Ap. Nettavisen snakket med ham da tvangsreturen var et faktum og flyet med familien Delic hadde landet i Bosnia.

Han legger ikke fingrene i mellom i sin kritikk av regjeringens asylpolitikk.

Er du født i Norge og har bodd her i ni år, så er du norsk

- Dette er ikke bare hjerteskjærende, men hjerterått. Er du født i Norge og har bodd her i ni år, så er du norsk. Dette er våre innbyggere som blir sendt ut av landet, sier han til Nettavisen.

Bystrøm erkjenner at alle muligheter for en omgjøring nå synes å være prøvd i forhold til familien Delic, men han håper på en endring i norsk asylpolitikk som i sterkere grad tar hensyn til barns behov.

- Du kritiserer asylpolitikken, men det kan også sies at far og mor har et ansvar, som ikke har reist ut frivillig?

- Man skal rette seg etter lover og vedtak. Det har man plikt til, og det er veldig enkelt å være prinsippiell på det punktet, helt til du kommer ned til barns skjebner. Ja, foreldrene har et ansvar, men hvem har ansvaaret for at saksbehandlingen og effektueringen av vedtak tar så lang tid? Det er statens ansvar, og dette må vi ha bedre løsninger på. Det kan ikke være slik at det skal kunne gå ni år, sier Bystrøm.

Hentet av politiet
Ifølge Dagsavisen ble familien på fire hentet av Politiets utlendingsenhet hjemme i Tinn kommune torsdag morgen. Fredag ble de altså kastet de ut av landet.

- Vi har fått vite at familien sitter på flyet nå, og de er ventet å lande i Bosnia midt på dagen, uttalte Tinn-ordfører Steinar Bergsland klokka 10.30.

Hektisk møtevirksomhet
Kommunepolitikerne har engasjert seg helt til det siste i et forsøk på å unngå at familien kastes ut. Klokka 11 ble det holdt et ekstraordinært formannskapsmøte.

- Tidligere i dag har vi hatt møter med lederen av barnevernet, og vi har snakket med UDI, UNE og Politiets utlendingsenhet, sier Bergsland.

Han sier de har undersøkt om det er mulig å fremme en omgjøringsbegjæring, men sier at dette ikke er noe kommunen kan fremme. Det må familien selv gjøre eller deres advokat. Advokaten befinner seg for tiden på reise i Roma.

Bergsland sier de har undersøkt alle tenkelige muligheter. Torsdag undersøkte de som en siste utvei også om det var mulig å skaffe et fosterhjem for familien.

En lang kamp
Asylsøkeren Damir Delic fra Bosnia og familien hans har bodd på Rjukan i Tinn siden 2003. Delic har lenge kjempet for at han og familien hans skulle få bli i Norge. Den første klagen på avslaget om opphold ble behandlet i UNE i 2005. Siden ble det ankebehandling i 2007 og 2010.

Damir Delic og kona har to barn, Verona (9) og en måned gamle Aurora.

Les flere saker fra Telemark her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.