RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Asbjørn Torgersen (Telemarksavisa)

Verona-saken ankes til Høyesterett

Sist oppdatert:
Fredag ble ni år gamle Verona - født og oppvokst i Norge - kastet ut. Nå ankes saken til Høyesterett.

Verona og familien ble fredag tvangsreturnert til Sarajevo - etter ni år i Norge . Nå vil familiens advokat anke utkastelsen til Høyesterett.

- Det sentrale spørsmålet i anken er myndighetenes vurdering av Barnekonvensjonen artikkel 3. Vi mener utkastelsen krenker hensynet til barnets behov, som ifølge Barnekonvensjonen skal tillegges vekt, sier advokat Håkon Bodahl-Johansen til Nettavisen.

- Tillagt altfor liten vekt
Han forutsetter at domstolen prøver om hensynet har hatt den vekt det skal ha i vurderingen.

- Slik vektingen har vært i denne saken, har hensynet til Verona blitt tillagt altfor liten vekt opp mot andre hensyn, som innvandringspolitiske hensyn, sier Bodahl-Johansen.

Han peker på at Verona er født i Norge, har vokst opp på Rjukan i Tinn kommune, har gått på skole der og har en sterk tilknytning til Norge.

- Resultatet av Utlendingsnemndas praksis er at norske myndigheter krenker Barnekonvensjonen, mener han.

- Politikerne snakker om at barnets beste skal være et grunnleggende og viktig hensyn. Etter Barnekonvensjonen artikkel 3 skal hensynet til barnet være «a primary consideration», sier han.

12. mars avsa Borgarting lagsmannsrett dom i saken og kom til anken av utlendingemyndighetenes beslutning ikke skulle tas til følge. På denne bakgrunn ble familien sist uke hentet av Politiets utlendingsenhet på Rjukan, brakt til Trandum og deretter satt på flyet ut av landet.

Opplever situasjonen som fortvilet
Bodahl-Johansen opplyser at han har vært i kontakt med familien etter at de ankom Sarajevo.

- De opplever situasjonen som fortvilet og håpløs, sier han.

Søkte asyl i 2003
Ana Kvavic og Damir Delic kom til Norge og søkte asyl i februar 2003. Siden har de fått avslag på avslag fra UDI og UNE, men de har ikke villet reise tilbake til Bosnia-Hercegovina frivillig. I februar i år fikk paret en datter til.

- Paret har ikke sett det som noen mulighet å returnere til Bosnia-Hercegovina, sier Bodahl-Johansen.

Han sier familien har benyttet seg av sin lovmessige rett til å anke og påklage vedtakene og at den samlede tiden de ulovlig har vært i Norge dreier seg om fire år og ti måneder.

Det endelige vedtaket kom i februar 2005, før saken ble stilt i bero i september 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere