RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)

Veronica (17) har ikke noe sted å bo

Sist oppdatert:
Om tre uker kommer babyen.

Veronica, hennes mor Anette Pettersen og Angelica (3) står i kommunal boligkø, men har foreløpig ikke noe eget sted å bo, skriver Bergensavisen.

Og nå begynner det å haste for den lille familien.

– Jeg er rimelig desperat nå. Veronica har termin om en måned, og da må vi ha en leilighet å bo i, sier Pettersen til BA.

De har stått i kø for en kommunal bolig siden midten av januar, men har ikke lyse utsikter til å få en bolig før barnet kommer. Tvert imot, de siste gangene hun har ringt boligetaten, har hun rykket bakover i køen.

– Før påske var jeg nummer 24, etter påske var jeg plutselig nummer 28, forteller hun.

– Nå bor vi litt rundt omkring, hos venner og hos min mor i Kvinnherad. Det er ikke en holdbar situasjon.

Måtte flytte
Pettersen hadde tidligere en leilighet der hun bodde sammen med sin yngste datter Angelika (3). Like før jul varslet huseier at leien på den leiligheten ville øke fra rundt 7000 til 10000 i måneden, noe som er mer enn Pettersen, som er uføretrygdet, har mulighet til å betale.

I tillegg ble Veronica, som har bodd på institusjon, gravid. Hun har derfor flyttet tilbake til moren, og om tre uker kommer det en liten baby. Dermed trenger Pettersen en bolig med plass til fire personer.

– Vi må ha en fast adresse når babyen kommer, både for å ha et sted å bo, men også for at barnevernet skal se at babyen har et hjem, sier hun.

– Hvis ikke er jeg veldig bekymret for hva de kommer til å gjøre.

Selv med bostøtte har ikke Pettersen økonomisk mulighet til å leie på det private markedet.

– Derfor er en kommunal leilighet vår eneste sjanse, sier 38-åringen.

– Barnefamilier skal prioriteres
Tor Jørgen Tofte, leder for boligetaten i Bergen kommune, sier at bostedsløse barnefamilier blir prioritert i kommunens boligkø. Han presiserer at bostedsløs i denne betydningen betyr at man er uten egen bolig, og for eksempel bor på pensjonat, campingplass eller liknende.

– Uten at jeg kan uttale meg om denne saken konkret, er den eneste forklaringen jeg har til at hun har fått et høyere nummer at noen som var før henne i køen har fått et boligtilbud som ikke var egnet. De blir da ta tatt inn igjen i køen med samme plassering, sier han.

Tofte forteller at i snitt får 62 prosent av barnefamiliene i boligkø et sted å bo i løpet av seks måneder. 90 prosent får leilighet i løpet av ett år.

Saken fortsetter under bildet ...

– Men det er klart, vi må jo ha ledige boliger å tilby, sier han.

– I tillegg er det bydelsvise forskjeller. Der det er få boliger er det lenger kø, som for eksempel i Åsane og Fyllingsdalen.

Pettersen og familien har kun stilt seg i kø i disse bydelene, noe som ifølge kommunen gjør at det kan ta lenger tid å få leilighet. Men Pettersen forteller at de ikke har noe valg.

– Det finnes steder i byen der det rett og slett er uaktuelt for oss å bo, fordi jeg er livredd for at Veronica skal komme i kontak med sitt gamle miljø, som ikke er bra for henne, sier 38-åringen.

Mange uten bolig
I oktober i fjor talte kommunen for første gang opp hvor mange personer i Bergen som er bostedsløse. Opptellingen viste at 275 personer er uten fast bopæl.

Mangelen på kommunale boliger har lenge vært et problem, men de seneste årene har Bergen kommune igangsatt mange nye boligprosjekter.

Per i dag finnes det 3100 kommunale boliger, og rundt 400 mennesker står i kø for en bolig. 222 nye boliger er under bygging og skal være klare innen to år. Flere av dem blir klare allerede i løpet av 2013. Boligkøen på kommunale boliger har gått ned med fem prosent siden nyttår, og det ventes at den reduseres ytterligere før utgangen av 2013.

– I år får vi levert rundt 100 nye boliger til mennesker i kommunens målgruppe. For mange av dem som nå får bolig, betyr det en mulighet til en forbedret livssituasjon, sier Lisbeth Iversen, byråd for sosial, bolig og områdesatsing.

– Vi satser også på tettere bo-oppfølging, slik at det skal bli enklere å beholde leiligheten man flytter inn i, og være en god nabo.

Iversen forteller at det også arbeides med kommunens boligmelding, som legges frem etter sommeren. Der vil det bli en full gjennomgang av behovet for nye kommunale boliger og kriterier for å få kommunal bolig.

– I høst bosetter vi også noen gjennom prosjektet Housing First, der bolig sees i sammenheng med tverrfaglige oppfølgingstjenester, forteller Iversen.

FAKTA: Kommunale boliger

* Bergen kommune har cirka 3100 ordinære kommunale utleieboliger som leies ut til vanskeligstilte på boligmarkedet

* Med vanskeligstilte på boligmarkedet menes personer som trenger hjelp til å skaffe seg en bolig på grunn av dårlig økonomi, nedsatt funksjonsevne, helsemessige eller sosiale problemer.

* I tillegg må søker oppfylle visse kriterier, som å ha vært bosatt i Bergen det siste året, være uten egne bolig, samt ha inntekt under øvre inntektsgrense.

* Kommunen har flere byggeprosjekt på gang for å øke antall boliger. I løpet av 2013 skal hundre nye boliger være klare.

* Cirka 400 mennesker er i kø for å få kommunal bolig.

Les flere saker i Bergensavisen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere