RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verre å være tynn

(Thinkstock.com)
Dersom du prøver å bli gravid er det verre å være undervektig enn overvektig.

(SIDE2): En amerikansk studie viser at vekt kan påvirke fertiliteten. Men ikke på den måten du kanskje tror.

Spesialist på fertilitetsbehandling, Dr Richard Sherbahn ved Advanced Fertility Center of Chicago la nemlig fram tall som viste at det er de tynneste kvinnene som sliter mest med å bli gravide. Det skriver Daily Mail, fredag.

- Undervektige i skyggen
Han viste til 2 500 kvinner som hadde gjennomgått fertilitetsbehandling og det var ikke var kvinnene som led av fedme som hadde størst vanskeligheter med å bli gravide. Tvert imot.

- Oppmerksomheten som gis overvekt og helseproblemer tilknyttet overvekt gjør at de som er undervektige havner i skyggen og problemer knyttet til undervekt blir ofte ignorert.

I studien ble kvinnene delt inn i grupper hvor kategoriene var veldig tynne, normale og overvektige. Litt over 50 prosent av de som hørte under gruppen «normalvektige» opplevde å få barn. I gruppen for «overvektige» var tallet 45 prosent, mens i gruppen «veldig tynne» var tallet kun 34 prosent.

Kvinnene som ble kategorisert veldig tynne hadde en KMI på 14 til 18.

Sherbahn ble overrasket over den markante forskjellen. Selv om også andre studier har pekt mot undervekt som et større problem for fertiliteten enn overvekt så var resultatene oppsiktsvekkende.

Like mange egg
Det er kjent at betydelig undervekt kan gjøre det vanskelig for kvinner å bli gravide naturlig. Dette på grunn av at hormonnivået av østrogen synker. Kvinner som får fertilitetsbehandling blir gitt hormoner så derfor kan ikke dette ha en innvirkning på resultatene av den nye studien.

Kvinnene i de tre ulike gruppene produserte like mange egg så problemene oppstår mest sannsynlig senere i prosessen. En mulighet kan være at egget ikke fester seg like lett hos de undervektige kvinnene.

- Det kan høre sammen med evolusjonen og at kvinner som er for tynne ikke har nok næring for at et foster kan vokse i livmoren. De fleste kvinner er nok ikke klar over at at det kan være mer ødeleggende å være så tynn enn å være overvektig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere