Gå til sidens hovedinnhold

- Verre enn apartheidregjeringen

Desmond Tutu ikke nådig mot Sør-Afrika etter at Dalai Lama ikke fikk visum.

Den som reagerer sterkest på at Dalai Lama må avlyse sin reise til Sør-Afrika er mannen som inviterte han til sin 80-årsdag, melder AFP. Antiapartheid-forkjemperen langer nå ut mot den sørafrikanske ANC regjeringen som ikke greide å gi den tibetanske lederen et visum.

- Vår regjering er verre enn apartheidregjeringen fordi fra dem kunne vi i det minste ikke forvente mer, tordnet Desmond Tutu, og refererte til kampen mot apartheid før Sør-Afrika ble et demokrati.

Tutu mener Sør-Afrika heller bør støtte de som er undertrykt av sine regimer, som for eksempel Tibet.

Dalai Lama var invitert til Sør-Afrika av sin fredspriskollega, menneskerettsforkjemperen og kirkelederen. Under 80-årsmarkeringen til Tutu skulle Dalai Lama holde en tale, og planen var at han skulle ha reist til landet 6. oktober. Fra kontoret i Dharamsala i India, der den åndelige lederen for Tibet bor i eksil, er beskjeden at det ikke er innvilget noe visum.

Tibet er en region innlemmet i Kina i 1950, men med Dalai Lama som frontfigur kjemper tibetanerne en kamp for selvstendighet.

Fra Cape Town snakkes det nå om at Kina har en voksende økonomisk innvirkning på Sør-Afrika, som igjen får konsekvenser for sørafrikansk politikk.

Akkurat det synes Desmond Tutu er skammelig, med klar melding til Sør-Afrikas president og leder av regjeringspartiet ANC, Jacob Zuma.

Sør-Afrikas opptreden i visumspørsmålet har også blitt kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner som anklager landet for ikke å ønske å fornærme Kina.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper

Kommentarer til denne saken