*Nettavisen* Nyheter.

Verst sex i 30-årene

Foto: David Davis (Crestock)

For menn er det i 20- og 50-årene de selv mener seksuallivet er på topp.

(SIDE2): Spørsmål: For en tid siden leste jeg at eldre menn har det best seksuelt, men det sto ikke noe særlig om hvorfor det er slik. Jeg har inntrykk av at sexlivet stort sett går nedover med årene?

Denne artikkelen er levert av Helsenett.no

Svar: I en spørreundersøkelse utført ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet ble seksuallivet belyst hos 1.185 nordmenn i alderen 20 og 79 år. Mest tilfreds var menn i tjueårene. Forskerne mener det skyldes at man i den alderen gjerne har et lekent og utforskende seksualliv. God helse og lite forpliktelser i hverdagen spiller også en rolle.

Blomstrer i 50-årene
På andreplass kom menn i femtiårene. Det er ulike årsaker til at seksualiteten ofte blomstrer på dette tidspunkt. En grunn er nok at når barna vokser opp får man større frihet og overskudd. Man er blitt mer fortrolig med sin seksualitet og spiller kanskje på et større følelsesmessig registrer enn da man var yngre. Det gjør opplevelsen rikere. Når mannen i større grad forstår sin partners behov på ulike plan og kan møte disse, kan den hende at hun er mer tilgjengelig og motivert for sex. Ettersom hun også er blitt eldre tør hun kanskje utfolde seg noe friere enn i yngre år. Parret er således mer samtstemte i sine behov og forventninger.

Les andre saker fra Helsenett.noher:

Bedre søvn uten medisiner

Virkelighetsdrøm

Lite overskudd med barn
Mest misfornøyd med seksuallivet er menn i trettiårene. Årsaken er trolig lite overskudd som følge av omsorg for småbarn og stort arbeidspress. Når man er sliten og derfor gjerne litt irritabel, er det vanskelig å få sexlivet til å blomstre. Og muligheten for spontan sex er begrenset når barna når som helst kan komme tassende inn på soverommet. Mange kvinner ønsker forståelig nok å ha kroppen sin for seg selv en tid etter å ha gjennomført svangerskap og ammeperioder. For å ivareta parforholdet under slike betingelser er det viktig å planlegge gode stunder sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.